Učionica
NA PRAVNOM FAKULTETU OSIJEK ODRŽANA RADIONICA „PRAVA DJETETA“

U povodu 30 godina Konvencije o pravima djeteta
Objavljeno 23. veljače, 2020.
Dana 20. studenoga 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, temeljni dokument za promicanje i zaštitu prava djece diljem svijeta. Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku kojom se notifikacijom o sukcesiji Republika Hrvatska smatra strankom Konvencije o pravima djeteta od dana osamostaljenja, 8. listopada 1991. godine.

Na Pravnom fakultetu Osijek u povodu 30 godina Konvencije o pravima djeteta, u suradnji Katedre građanskopravnih i obiteljskopravne znanosti i Europskoga dokumentacijskog centra, 8. prosinca 2019. godine održana je radionica „Prava djeteta“. Radionicu su pod mentorstvom doc. dr. sc. Nataše Lucić organizirali studenti Valentina Jurić, Antonela Peštanac i Marin Pudić, a uspješnoj provedbi radionice pridonijeli su svi seminaristi iz kolegija Obiteljsko pravo.

U radionici su sudjelovali učenici prvoga razreda OŠ Franje Krežme koje su studenti, na način prilagođen njihovoj dobi i zrelosti, kroz igru i kreativne zadatke upoznali s njihovim pravima. Učenici su posjetili knjižnicu Fakulteta, poslušali prigodnu prezentaciju studenata te sudjelovali u kvizu o dječjim pravima. Aktivnim sudjelovanjem u svim sadržajima radionice kao i uspješnim rješavanjem za njih pripremljenih zadataka učenici su pokazali veliko zanimanje za stjecanje znanja o dječjim pravima.

Uzimajući u obzir zakonsku obvezu odgojno-obrazovnih ustanova da upoznaju učenike sa zaštitom dječjih prava, Pravni fakultet namjerava i ubuduće organizirati slične radionice za učenike različitih dobnih skupina i tako pomoći odgojno-obrazovnim ustanovama u ispunjavanju te zakonske obveze, ali i zainteresiranim studentima omogućiti da i za vrijeme studiranja prenose djeci, kao posebno ranjivoj skupini društva, znanja koja u području zaštite njihovih prava stječu na Pravnom fakultetu.
Mira LULIĆ
Možda ste propustili...

STUDENTI FERIT-A OSIJEK USPJEŠNI NA MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI INOVACIJA I NATJECANJU U PISANJU POSLOVNIH PLANOVA BUDI UZOR® 2019.

Osvojili Grand Prix natjecanja i srebrnu medalju

RAČUNALNO JEZIKOSLOVLJE I ZLATNA FORMULA HRVATSKOGA JEZIKA (CLGF-2020)

Znanstveno-stručni skup u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REZULTATI JEDINSTVENE SVEUČILIŠNE STUDENTSKE ANKETE ZA AKADEMSKU GODINU 2018./2019.

Nastavnicima i suradnicima Sveučilišta u Osijeku studenti dodijelili do sada najvišu prosječnu ocjenu 4,652

2

ZNANSTVENA KNJIGA JASNE HORVAT I JOSIPE MIJOČ

Istraživački SPaSS predstavljen na Ekonomskom fakultetu u Osijeku

3

USPJEŠNA SURADNJA AGENCIJE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE, PORTALA MEDIJSKAPISMENOST.HR I AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

Odabrani i predstavljeni najbolji studentski videouradci na temu govora mržnje i elektroničkoga zlostavljanja