Kultura
ŽIŽEKOVA "ANTIGONA" GOSTUJE U MODENI

I prije izvedbe izaziva veliko zanimanje talijanskih medija
Objavljeno 22. veljače, 2020.
Poslije izvedbe predstave Antigona u belgijskom Théâtre de Liège, gostovanje ansambla Drame HNK u Zagrebu s istom predstavom nastavlja se u talijanskoj Modeni, u Teatro Storchi u okviru VIE festivala, 26. i 27. veljače. Nastala prema novoj verziji priče o Antigoni suvremenoga filozofa svjetskoga glasa Slavoja Žižeka u režiji Angele Richter, predstava je praizvedena u zagrebačkome HNK 19. listopada 2019. godine, u koprodukciji HNK-a u Zagrebu, Théâtre de Liège iz Belgije i Fondacije Emilia Romagna Teatro iz Italije.
Gostovanje predstave Antigona realizira se u sklopu Europskoga programa Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu koji se odvija u povodu hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije.
I prije same izvedbe, Antigona izaziva veliko zanimanje talijanskih medija. Uoči gostovanja, redateljica Angela Richter je dala nekoliko intervjua, između ostaloga i najpopularnijem talijanskom tjedniku L‘Espresso.
Upitana što je Slavoj Žižek svojim dramskim tekstom želio reći o Europi, Richter je odgovorila: Ono što Žižeku nedostaje jest Europa transnacionalnoga jedinstva, Europa koja zna kako se treba nositi s izazovima ovoga povijesnog trenutka u kojemu je potrebno izdignuti se iznad ograničenja nacionalnih država. Europa svjesna činjenice kako čovječanstvo treba biti jedno, kako svi živimo na jednoj zemlji i naša je sudbina povezana, pa je samim tim i tuđa bijeda također naš problem.
VIE Festival je međunarodni festival kazališta i suvremenoga plesa osnovan 2005. godine kao mjesto na kojem se okupljaju mnogobrojni umjetnici dramskoga, glazbenoga i plesnoga kazališta, a glavni organizator je Emilia Romagna Teatro Fondazione.
Poslije Modene, Drama HNK u Zagrebu s predstavom Tri Zime Tene Štivičić gostuje u Belgiji 21. ožujka, a s predstavom Tri sestre Bobe Jelčića u Bugarskoj 25. ožujka. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u