Mozaik
ODLAZAK INFORMATIČKOG ZNANSTVENIKA

Umro Lawrence Tesler,
otac funkcija copy&paste
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Američki informatički inženjer Lawrence Tesler, izumitelj naredbi "cut/copy&paste", koje su mnogima olakšale korištenje kompjutorskih programa za obradu teksta, umro je u 75. godini. Vijest o smrti objavila je tehnološka tvrtka Xerox, u kojoj je Tesler neko vrijeme radio. "Naredbe cut/copy&paste, find&replace i druge izumio je Larry Tesler, nekadašnji istraživač u Xeroxu", izvijestila je američka kompanija.

Tesler je rođen 1945. godine u Bronxu, diplomirao je na sveučilištu Stanford, a specijalizirao se za interakciju ljudi i kompjutora. Radio je u Amazonu, Appleu, Yahoou i Xeroxovu istraživačkom centu u Palo Altu. Na ideju o naredbi ‘cut/copy&paste‘ (izreži/kopiraj&prilijepi) došao je potaknut nekadašnjom praksom obrade teksta izrezivanjem pojedinih dijelova i lijepljenjem na mjesta koja bi autori odnosno urednici ocijenili prikladnijima. "Tesler je autor naredbi ‘cut,copy&paste‘, a objedinio je stručno znanje o kompjutorima s kontrakulturnom vizijom da bi kompjutori trebali biti razumljivi svima", objavio je na Twitteru Muzej povijesti kompjutora u Silicijskoj dolini. Naredbe su ušle u široku primjenu zahvaljujući Appleu, koji ih je 1983. ugradio u softver na kompjutoru Lisa i na prvom Macintoshu.

Tesler je 1980. radio za Apple, kamo ga je iz Xeroxa doveo Steve Jobs. U Appleu je proveo 17 godina, između ostalog i kao glavni znanstvenik. Naknadno je osnovao inovativnu tehnološku kompaniju za obrazovanje, a radio je i na razvoju tehnologija za poboljšanje korisničkog iskustva u Amazonu i Yahoou. H
1983.

godine počela je široka primjena naredbe ‘cut/copy&paste’
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike