Kultura
INSPIRACIJE NA TEMU KOLB/KELEMEN

Kolb i Kelemen županijski su brend kulturologije
Objavljeno 21. veljače, 2020.

SLATINA - Osim središnjeg dijela Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, kad se festival uobičajeno održava, u listopadu, Festivalski odbor želi lik i djelo skladatelja promovirati cijele godine. Prvi takav događaj organizirao je Ogranak Matice hrvatske Slatina, a bilo je to predavanje muzikologinje, doc. dr. sc. Brankice Ban Inspiracije na temu Kolb/Kelemen. Bio je to pogled na životne i glazbene stavove i odnos dvaju skladatelja, a povod analizi bila je Kelemenova knjiga Poruka pateru Kolbu. Uspoređujući njih dvojicu, skladatelja franjevca Kamila Kolba i suvremenog, avangardnog skladatelja Milka Kelemena, doc. Ban kaže da su oni županijski brend kulturologije. 

Pater Kamilo Kolb, rođen 1887., bio je orguljaš i zborovođa u brojnim franjevačkim samostanima u Hrvatskoj (na Trsatu, u Vukovaru, Zagrebu, Virovitici…), predavač na Državnoj učiteljskoj školi u Osijeku, a iza sebe je ostavio impozantan skladateljski opus od 1455 skladbi, među kojima devet misa. Za boravka u Iloku 1931. upoznao je 37 godina mlađeg Kelemena. Pater Kolb bio je prvi Kelemenov učitelj glazbe, davao mu je poduku iz harmonije i kontrapunkta. Kad je Kolb otišao iz Iloka, nastavili su se dopisivati i razmatrati - ima li nešto novoga što bi imalo preokrenuti svu glazbu.


Mladi Kelemen imao je velike želje i ambicije. Kao gimnazijalac povjerio je učitelju Kolbu da želi pisati originalnu glazbu i postati svjetski kompozitor. Kolb je ustvrdio da je sloboda lijepa stvar, ali ona "mora biti službenica umjetnika, a ne da umjetnik bude rob, pa makar i te nove slobode koja bi mogla postati težak zakon fantaziji i duši". Preporučio je Kelemenu neka radije ostane kod klavira.


Kelemen se nije mogao složiti s Kolbovom tvrdnjom da ne može napredovati jer je iz malene Hrvatske i cijeli se život zauzimao za deprovincijalizaciju glazbe i umjetnosti. Školovanjem, djelovanjem, uspjesima i životom dokazao je da nije važno je li netko iz provincije ili velegrada. Postao je svjetski priznati pedagog i skladatelj nadahnut pjesništvom Walta Whitmana, osnovao Muzički biennale u Zagrebu, a njegova Slatina odužila mu se međunarodnim festivalom njemu posvećenim. Pateru Kolbu dokazao je da iz male Slatine i male Hrvatske može izrasti velika glazbena osobnost.
Doc. Ban Fascinirana je kako u Slatini održavaju uspomenu na Kelemena i Viktora Žmegača.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

Najčitanije iz rubrike