Crna kronika
ŠTETA VEĆA OD 200.000 KUNA

Krađa hrastova starih 100 godina
Objavljeno 20. veljače, 2020.
GRUBIŠNO POLJE

Dvije veće krađe drva prijavljene su policiji u Bjelovarsko-bilogorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. Bjelovarska je policija izvijestila o krađi 100-godišnjih hrastova u blizini Grubišnog Polja, a šteta je procijenjena na više od 200.000 kuna. Kako stoji u policijskom priopćenju, u razdoblju od 1. do 17. veljače ove godine, za sada nepoznate osobe su u državnoj šumi u Maloj Jasenovači, u šumskom predjelu Grubišnopoljska Bilogora, porušile 65 stabala hrasta, starosti oko 100 godina. Drvokradice su trupce prerezali i izvukli iz šumskog dijela, a "ovršine" stabala ostavili su na mjestu događaja. Prema izjavi odgovorne osobe Šumarije Grubišno Polje, trenutačna šteta od navedenog događaja iznosi minimalno 200 tisuća kuna. Policija je nakon dojave o krađi izišla ne teren i obavila očevid. S obzirom na starost i veličinu hrastova, drvokradice su prilikom rušenja i izvlačenja iz šume koristili profesionalnu opremu.

Druga se krađa drva zbila u razdoblju od 16. prosinca prošle do 16. siječnja ove godine, u šumi na području mjesta Novo Selo, na sisačkom području. Za sada nepoznate drvokradice posjekli su i ukrali 57 stabala hrasta, graba i javora. Ovom krađom nadležna šumarija je oštećena za oko 24.000 kuna, a protiv počinitelja, za kojima se traga, podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

Česte su krađe drva na jugu Sisačko-moslavačke županije, uz granicu s Bosnom i Hercegovinom. Proteklih je godina zabilježeno više krađa drva, a neprijeporno je da su kradljivci došli iz susjedne države. Krađe su se zbile u teško prohodnim šumama Banovine, između Save, donjeg toka rijeke Kupe, Une i Gline. Tu se nalazi i takozvana suha međa prema Bosanskoj krajini. Kako na tom dijelu nema prirodne vodene barijere, drvokradicama iz BiH je olakšan neometan ulaz na hrvatsko tlo, pogotovo ako je riječ o šumskim putevima, daleko od prometnica kojih je u ovom brdovitom kraju jako malo. U posljednjih pet godina hrvatska je policija uhitila desetak drvokradica, te pri tome zaplijenila i nekoliko traktorskih prikolica kojim su drva prevožena na teritorij Bosne i Hercegovine. Posljednjih pak mjeseci pojačana je ophodnja granice od strane hrvatske policije zbog migranata, pa je i broj šumskih krađa uz granicu s Bosnom smanjen. M.Bugarić
Možda ste propustili...

TROJE POGINULIH U UTORAK NA HRVATSKIM CESTAMA

Vozač (44) Audija nije bio vezan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura