Novosti
ODLAZAK GLAVNOG DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Jelenić primoran na ostavku zbog zatajenog članstva u masonima
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Premijer Plenković smatra da je prešućeno članstvo u masonskoj loži dovelo u pitanje nepristranost glavnog državnog odvjetnika

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić uputio je u srijedu Vladi zahtjev za razrješenje s dužnosti koju je obnašao od 24. travnja 2018. Učinio je to nekoliko sati nakon što je premijer Andrej Plenković najavio da će Vlada, ako Jelenić sam ne podnese ostavku, u četvrtak predložiti Saboru da ga razriješi, a zbog zatajenog članstva u masonskoj loži.


U priopćenju Jelenić je naveo kako je od prvoga dana dužnost obnašao "s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima RH čuvajući neovisnost državnog odvjetništva". Dodao je da je tako postupao i tijekom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu. "Ovih dana u javnosti su se pojavile insinuacije vezano uz moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti glavnog državnog odvjetnika RH da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje. Stoga sam danas Vladi RH uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti glavnog državnog odvjetnika. Iako činom ostavke moj mandat glavnog državnog odvjetnika ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti", naveo je Jelenić.


O Jelenićevoj ostavci počelo se govoriti nakon što je u utorak potvrdio da je slobodni zidar te da je liječnik i vođa jedne od masonskih loža Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su, navodno, ucjenjivali liječnika tražeći od njega 200.000 kuna kako ne bi objavili fotografije ceremonije masonske lože kojoj pripada.


Gabrić je Jelenićeve tvrdnje odbacio, rekavši da je istina potpuno drugačija. Naveo je da ima i snimku razgovora te da je Jelenić "tražio uslugu" od njega, a ne obrnuto. Iako je Jelenić isprva kazao da ne razmišlja o ostavci, pojašnjavajući kako se radi o zakonitoj udruzi koja se zalaže za boljitak u društvu, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu ujutro izjavio je da očekuje Jelenićevu ostavku te da je njegovo članstvo u masonskoj udruzi neprihvatljivo. Premijer Plenković je, pak, rekao kako Jelenić u postupku imenovanja na mjesto glavnog državnog odvjetnika nije izvijestio ni njega ni ministra pravosuđa da je član masonske lože. "Da smo to znali, ne kažem da on ne bi bio imenovan, ali bismo sigurno tu informaciju tretirali na odgovarajući način i riješili bismo to pitanje. Ovako je to nama ostalo nepoznato, sada se vratilo najedanput kroz neki predmet s kojim se bavio glavni državni odvjetnik. Što, čini mi se da je u ovom trenutku, i prema ovim reakcijama u javnosti, utjecalo na integritet glavnog državnog odvjetnika i činjenicu da je gotovo pa dovedena u pitanje njegova nepristranost, što mu, naravno, otežava rad”, rekao je Plenković. U formalnom smislu, dodao je premijer, nema ničega nezakonitog da je Jelinić, ili netko drugi, član neke udruge ili društva "ali otvorio se okvir koji njemu bitno otežava poziciju”.


Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač izjavio je kako smatra da je zanimljiv trenutak u kojem se rasplamsala afera. "Mala djeca vide da se želi voditi neka antimasonska politika, želi se približiti Katoličkoj Crkvi zbog priče oko Istanbulske konvencije. Meni je to sve skupa malo infantilno, baš u ovom trenutku kada imamo unutarstranačke izbore u HDZ-u imamo aferu s Jelenićem”, ustvrdio je Kovač.
"Ne znam kako to Kovač misli. Prepuštam vama, javnosti i posebice članovima HDZ-a, da te sjajno odabrane logičke konstrukcije malo analiziraju i pronađu bit u njima", komentirao je Plenković ovu izjavu.


Dijana Pavlović/H
MILANOVIĆ NIJE PRIHVATIO POZIV
Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je da svi koji su članovi slobodnih zidara, a rade nekakav javni posao, nepotrebno dovode u pitanje svoju objektivnost i lojalnost. Dodao je da tko god se odluči uključiti u takvo društvo mora voditi računa o tome što piše u zakonu i kakav dojam ostavlja. Kazao je također kako je "prije dosta godina" dobio poziv u slobodne zidare, ali da im se nikada nije pridružio. "I to upravo radi ovakvih stvari", rekao je. "Moj savjet svim državnim odvjetnicima na svim razinama, sucima, vojnicima, policajcima, oni koji prema zakonu ne mogu biti ni članovi stranaka, da jako pripaze na to", rekao je Milanović.
SVE INSTANCE
Jelenić je u masonsku ložu stupio samo mjesec dana prije nego što je predložen na mjesto glavnog državnog odvjetništva 2018. godine. Njegov prethodnik na čelu DORH-a Dinko Cvitan tada ga je opisao kao "apsolutnog profesionalca" koji je prošao sve instance te poznaje sustav, ljude i probleme.
Jelenić ističe kako je od prvoga dana dužnost obnašao "s ponosom, predano, profesionalno i pošteno"
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike