Regija
MNOGO OČEKUJU OD NOVE FINANCIJSKE OMOTNICE EU-A

Županjska Posavina čeka izradu Intervencijskog plana
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Prvo treba donijeti proračun na razini EU-a i usvojiti operativne programe
ŽUPANJA

Gdje je zapelo u izradi Intervencijskog plana za županjsku Posavinu i je li odluka o njegovoj izradi još uvijek na snazi, pitaju se lokalni čelnici, koji u njemu vide veliku priliku za oživljavanje i razvoj tog pograničnog područja i zaustavljanje odlaska mladih. Još je početkom ožujka 2019. tadašnja ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac u Županji uručila odluke za Grad Županju i općine Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Štitar i Vrbanja. Tada je istaknuto da je važno na vrijeme pripremiti konkretne projekte za sljedeće financijsko razdoblje EU-a kojima će se odgovoriti na izazove i potrebe lokalnog stanovništva u nerazvijenoj i sustavno zapostavljanoj županjskoj Posavini.

Procedura kasni
Na pripremi plana, najavljeno je, radit će se kvalitetno i sustavno, u suradnji s lokalnim čelnicima i Lokalnom agencijom za razvoj Vjeverica. Cilj je smanjiti socijalne nejednakosti, isključenost i siromaštvo, poboljšati infrastrukturu, povećati atraktivnost za življenje i potencijalna ulaganja u tome kraju. Dokumentom će se definirati prioritet javnih ulaganja, a dobar dio sredstava, što je vrlo bitno, ići će za razvoj malog i srednjeg poduzetništva

Do kraja ove godine Intervencijski plan trebao bi biti usvojen i odobren, u 2021. trebalo bi krenuti financiranje i raspisivanje natječaja. Projekte je bitno što kvalitetnije pripremiti, da budu što bolje ocijenjeni i imaju sigurniju prolaznost. Provodit će se u novom financijskom razdoblju EU-a od 2021. do 2027. Iako se u županjskoj Posavini već trebalo operativno krenuti s pripremom, najprije s analizom područja, a potom i izradom strateškog dokumenta gdje će biti definirani i konkretni projekti, i dalje se tapka u mjestu. Ministarstvo, naime, još nije odradilo prvi korak, nije objavilo poziv za tehničku pomoć za Intervencijski plan za Grad Županju i osam okolnih općina. A sve dok poziv ne bude objavljen, lokalnim čelnicima ruke su vezane.

- Tehnička pomoć znači da Ministarstvo prema ugovoru treba angažirati konzultanta koji će skupa s nama raditi na pripremi Intervencijskog plana, u kojem treba definirati sve projekte, pokazatelje, analizu cijelog područja i sve ostalo. I kada se on napiše po EU metodologiji, Ministarstvo ga treba pregledati, iskonzultirati, usvojiti i onda ide realizacija i raspisivanje konkretnih natječaja za financiranje navedenih projekata - pojašnjava direktorica Vjeverice, Ana Cvitković-Komesarović.

Odluka na snazi
Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a za Glas Slavonije su potvrdili da se od Intervencijskog plana za županjsku Posavinu nije odustalo. Podsjećaju da je Ministarstvo 26. veljače 2019. donijelo Odluku za Grad Županju te općine Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Štitar i Vrbanja u svrhu pripreme za korištenje fondova EU-a u sljedećoj višegodišnjoj financijskoj omotnici od 2021. do 2027. U odgovoru na naš upit ističu da je Odluka i dalje na snazi te da njome Ministarstvo nastavlja politiku poticanja razvoja malih gradova kao generatora razvoja posebno u sredinama koje se suočavaju s negativnim gospodarskim i demografskim trendovima.

"Što se tiče dinamike pripreme intervencijskog plana uz pomoć tehničke pomoći koju će ugovoriti Ministarstvo, ona će biti usklađena s procesom programiranja nove višegodišnje financijske omotnice i izradom višegodišnjih programskih dokumenata za korištenje ESI fondova u budućoj perspektivi", ističu. To zapravo znači da se prvo treba na razini EU-a usvojiti proračun, definirati koliko sredstava će biti na raspolaganju za pojedine operativne programe i što će sve biti prihvatljivo za financiranje. Ministarstva potom trebaju definirati i usvojiti operativne programe na temelju kojih će moći raspisivati pozive za povlačenje sredstava iz fondova. I nakon toga kreće priprema Intervencijskog plana koja mora biti usklađena sa svim navedenim kako bi projekti bili prihvatljivi.

- Glavni problem je što ne znamo koliko će sve to trajati. Gotovo sigurno nećemo početi s povlačenjem sredstava od 1.siječnja 2021. jer sumnjam da će do tada sve biti pripremljeno.Jedina mogućnost je da nam priznaju realizirane aktivnosti od 1. siječnja 2021. za koje naknadno možemo tražiti povrat sredstava - kaže direktorica LAR-a Vjeverica, Ana Cvitković-Komesarović.

Marija Lešić Omerović
MILIČEVIĆ: BIT ĆEMO STRPLJIVI
Nakon što EU utvrdi višegodišnju financijsku omotnicu, a Hrvatska usvoji nove operativne programe, u županjskoj Posavini mogu početi pripremu Intervencijskog plana. Lokalni čelnici imaju velika očekivanja i poručuju da je to velika prilika koju ne smiju i neće propustiti. “Drago mi je da smo uvršteni u odluku o izradi plana. To sve malo sporije ide, i zbog europskih izbora, Brexita i drugih okolnosti. Proračun je pred usvajanjem, ali bit ćemo strpljivi i čekati. Vjerujem da ćemo puno dobiti iz nove 7-godišnje kuverte EU-a. Bazen ćemo graditi vlastitim sredstvima, a preko Intervencijskog plana realizirat ćemo druge projekte, u čiju smo izradu uložili milijun kuna. Kandidirat ćemo ih prema fondovima, prvenstveno Vinkovačku, Radićevu i Pozajićevu ulicu, ali i mnoge druge”, kaže gradonačelnik Davor Miličević.
aktivni
VAŽNO JE IMATI SPREMNE PROJEKTE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike