Svijet
RUSIJA SE SNAŽNO PROTIVI

Turska operacija u Idlibu "pitanje dana"
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Turska vojna operacija protiv snaga sirijske vlade u pokrajini Idlibu bila bi najgori mogući scenarij, priopćio je Kremlj u srijedu.


Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je nešto prije u srijedu da je vojna operacija u toj pokrajini samo "pitanje vremena", jer na razgovorima s Moskvom nisu ispunjeni turski zahtjevi u vezi s Idlibom. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se Moskva oštro protivi takvoj operaciji, ali da su Rusija i Ankara u kontaktu kako bi pokušale spriječiti eskalaciju napetosti u Idlibu. Turski predsjednik Erdogan zaprijetio je da će uskoro pokrenuti vojnu ofenzivu u Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, gdje ovih tjedana traje sukob turskih i sirijskih snaga, javlja francuska novinska agencija.
Pozvavši još jednom sirijski režim da se do kraja mjeseca povuče s nekih položaja u Idlibu, Erdogan je rekao: "Ovo su naša posljednja upozorenja (...) Jedne noći se možda pojavimo bez upozorenja. Da budem izravniji, operacija u Idlibu je pred vratima." Te prijetnje dolaze u vrijeme kada pregovori Ankare i Moskve, pokrovitelja režima Bašara al Asada, nisu uspjeli smanjiti napetost u pokrajini Idlibu. "Nažalost, ni pregovori vođeni u našoj zemlji ni u Rusiji, a ni pregovori na terenu nisu nas doveli do željenog rezultata", izrazio je žaljenje Erdogan. "Jako smo daleko od točke na kojoj se želimo naći, to je činjenica. No pregovori se (s Rusima) nastavljaju", dodao je. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike