Novosti
KORONAVIRUS

Hrvat napustio brod u karanteni, pet ih ostaje
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Hrvatski državljanin koji je kao putnik boravio na kruzeru Diamond Princess u srijedu je napustio brod, a još ih pet zasad ondje ostaje jer su članovi posade, doznaje se u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Putnici s kruzera Diamond Princess na kojem je utvrđeno 540 slučajeva zaraze koronavirusom počeli su u srijedu napuštati brod, nakon 14 dana karantene u japanskoj luci Yokohami. Sukladno odluci japanskih vlasti, brod prvi napuštaju putnici koji su zadovoljili kriterije, a tek potom članovi posade, rečeno je u MVEP-u. Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je da bi se tijekom dana trebalo iskrcati oko 500 putnika koji nemaju nikakve simptome zaraze koronavirusom, testovi su im bili negativni i nisu imali nikakve kontakte sa zaraženima. "Hrvatski državljanin koji je kao putnik boravio na kruzeru Diamond Princess danas je napustio brod, smatra se zdravim i nema ograničenja u kretanju", navodi MVEP. "Ostalih pet hrvatskih državljana koji su na brodu kao članovi posade nastavljaju boravak u izolaciji na brodu, zajedno s ostalim članovima posade iako nemaju simptome bolesti." MVEP dodaje da je veleposlanstvo RH u Japanu u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima te da i dalje stoji na raspolaganju za svu konzularnu i drugu pomoć.


U međuvremenu Iran je potvrdio u srijedu svoja prva dva slučaja zaraze novim koronavirusom, kazao je glasnogovornik vlade nedugo nakon prvih testova na kojima su dvije osobe bile pozitivne na virus. "Kao što smo i obećali objaviti ako se potvrdi bilo koji slučaj zaraze, prije nekoliko minuta ministar zdravstva potvrdio je dva slučaja zaraze novim koronavirusom u gradu Qomu", napisao je na Twitteru Ali Rabiei. Ministarstvo je nešto ranije objavilo da su pacijenti stavljeni u izolaciju.


Prema podacima objavljenima u srijedu novi koronavirus dosad je usmrtio više od 2000 osoba u matičnoj Kini, iako je broj novih slučajeva zaraze u padu drugi dan zaredom. H
Možda ste propustili...