Mozaik
BERLINALE TRAJE OD DANAS, 20. VELJAČE DO 1. OŽUJKA

Jubilarni festival otvara se uz film “My Salinger Year”
Objavljeno 20. veljače, 2020.
Naše filmske boje brane dvije dugometražne hrvatske manjinske koprodukcije

Jubilarno, 70. izdanje filmskog festivala u Berlinu, koji se ove godine održava u nešto kasnijem terminu, od 20. veljače do 1. ožujka, donosi niz promjena, no hoće li to biti dovoljno za transformaciju jednog od tri najvažnija svjetska festivala, tek ćemo vidjeti.

Mediji, sponzori i kritika godinama su prigovarali bivšem direktoru Dieteru Kosslicku jer Cannes i Venecija nude mnogo atraktivniji program, više poznatih autora i novih redateljskih otkrića i sve to garnirano velikim zvijezdama. Prvo izdanje na čelu s novim umjetničkim direktorom Carlom Chatrianom, koji je zanat ispekao na čelu Locarno Film Festivala, ne čini se velikim zaokretom.

Autori u fokusu
U natjecateljskom programu, kao i ostalim festivalskim programima, broj poznatijih autora i nije baš impresivan (ako znamo da će na festivalu biti prikazano gotovo 350 naslova), ističu se tek Tsai Ming-Liang, Sally Potter, Abel Ferrara, Christian Petzold, Agnieszka Holland, Matteo Garrone, Oleg Sentsov i Cristi Puiu. Nedostatak većeg broja slavnih filmaša ne znači automatski i loš program, a ostaje i nada da će nam Berlinale otkriti neka nova redateljska imena i skrivene filmske dragulje. Možda će se takvi naći u novom natjecateljskom programu Susreti (Encounters), koji se fokusira na strukturno i estetski izazovnija djela nezavisnih i inovativnih filmaša, koji su skloniji drukčijoj viziji od standarne naracije i redateljskog pristupa. Također, sudeći po broju najavljenih zvijezda, festivalski fokus ostaje na autorstvu i umjetničkom pa će oni koji su prigovarali nedostatku glamura i neatraktivnom crvenom tepihu i dalje biti razočarani. Slavnih imena će biti, dolaze Johnny Depp, Javier Bardem, Elle Fanning, Salma Hayek, Willem Dafoe, Helen Mirren, Cate Blanchett i Sigourney Weaver, ali to je i dalje mizerno u usporedbi s Cannesom i Venecijom.

Već duže vrijeme na najvažnijim svjetskim filmskim smotrama nema filmova hrvatskih autora, a to neće promijeniti ni ovogodišnji Berlinale, na kojem će, baš kao i prošle godine, nacionalne filmske boje braniti dvije dugometražne hrvatske manjinske koprodukcije: "Mare" hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake i "Otac" srpskog redatelja Srdana Golubovića, oba će filma svoje svjetske premijere imati u autorski jakom programu Panorama. Nakon "Gospođice" i "Cure: Život druge", drama "Mare" treći je igrani film Andree Štake i govori o udanoj ženi i majci troje djece u čiju svakodnevicu iznenada ulazi stranac, što dovodi do novih životnih iskustva i saznanja glavne junakinje. Maru tumači Marijia Škaričić, u ostalim ulogama pojavljuju se Goran Navojec, Ivana Roščić, Mirjana Karanović i Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz, a film je snimljen na području Konavala.

Irons na čelu žirija
Srdan Golubović stari je znanac Berlinala, nakon "Klopke" iz 2007. i "Krugova" iz 2013., "Otac" je već treći njegov film na ovom festivalu. U središtu je priče mladi otac (tumači ga Goran Bogdan) koji se iz sela na jugu Srbije uputi pješice u Beograd nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, a film kroz intimnu prizmu progovara i o marginalcima i gubitnicima koji, kao u kultnoj stvari Davida Bowieja, mogu na jedan dan postati junaci. Uz Golubovića scenarij potpisuje Ognjen Sviličić.

Sedamdeseto izdanje Berlinala otvara “My Salinger Year”, u režiji Philippea Falardeaua, u kojem jednu od glavnih uloga tumači Sigourney Weaver. Priča se vrti oko mlade književnice čiji je posao i odgovaranje na pisma obožavatelja proslavljenog američkog pisca J. D. Salingera i autora jednog od najpoznatijih romana 20. stoljeća “Lovac u žitu”. Na čelu ovogodišnjeg žirija je slavni britanski glumac Jeremy Irons, a u sedmeročlanom žiriju su i brazilski filmaš Kleber Mendonca Fihlo (“Bacurau”), talijanski glumac Luca Marinelli (“Martin Eden”), francusko-argentinska glumica Berenice Bejo (“Umjetnik”) te američki redatelj Kenneth Lonergan (“Manchester pored mora”).

Iz Berlina: Stjepan HUNDIĆ
Možda ste propustili...

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike