Kultura
IZLOŽBA 4. HRVATSKOG TRIENNALEA KERAMIKE U VINKOVCIMA

Zlatna plaketa Ivani Petan, srebrne za Ban, Eichhorn i Marijančević
Objavljeno 20. veljače, 2020.

Nakon Rijeke, Šibenika, Zagreba, Ljubljane, Valpova i Našica žirijem odabrani hrvatski umjetnici Vedrana Balković, Sandra Ban, Vanda Bilinski, Nadica Eichhorn, Nevenka Francisković, Danijela Grubišić, Đurđica Horvat, Marinko Jelača, Tončica Jelača Marijančević, Martina Kamenečki, Klara Kinkela, Kristina Kojan, Ljubica Lovrenčić, Đurđa Medek, Marija Milić, Marta Milunić, Orjenka Mirjan, Biserka Orešković, Bruno Paladin, Ivana Petan, Valerija Polanec, Melita Tomas, Iva Višković i Ivančica Vončina izlažu svoja djela na 4. hrvatskom triennaleu keramike u vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnina "Slavko Kopač" u četvrtak, 20. veljače, u 18 sati. Izložba traje do 3. ožujka, a kurator izložbe u Vinkovcima je Ivica Belamarić.


Bit će izložena djela 24 hrvatska umjetnika prema odabiru međunarodnog žirija, koji je dodijelio i nagrade: Zlatnu plaketu Ivani Petan, a Srebrene plakete Sandri Ban, Nadici Eichhorn i Tončici Jelača Marijančević. Nadici Eichhorn dodijeljena je i otkupna Nagrada Saponia, a Tončici Jelača Marijančević otkupna Nagrada Isa. Dobitnici očitovanja izvrsnosti su: Marinko Jelača, Kristina Kojan, Ljubica Lovrenčić, Đurđa Medek, Marija Milić, Bruno Paladin, Melita Tomas, Iva Višković i Ivančica Vončina. Posebno su izložena i djela osmero hrvatskih umjetnika koja su nastala 50-ih i 60-ih u keramičkoj radionici Otto Krauthacker u Zagrebu te djela osmero članova žirija koji su keramičari, tj. na izložbi se mogu vidjeti djela 40 umjetnika.


U aktualnom trenutku Hrvatska je premrežena znatnim brojem izložbi keramike, umjetničkim radionicama i međunarodnim susretima. Istodobno bilježimo i uspješne nastupe na važnim selekcioniranim izložbama u inozemstvu te sudjelovanje naših umjetnika na prestižnim međunarodnim susretima i radionicama. Međunarodni ugled i rezultati znatno nadilaze uložena sredstva, ističu zadovoljno organizatori, dodajući da je to svakako odraz stogodišnje tradicije organiziranog djelovanja. No kako je većina izložbi hrvatske keramike klupskog karaktera, 2008. osnovan je Hrvatski triennale keramike kao poticajna inventura trogodišnjeg stvaralaštva na kojoj se mogu natjecati svi hrvatski umjetnici, neovisno kojeg su društva članovi, uz vrjednovanje međunarodnoga žirija, u kojemu uvijek ima mjesta i za svjetski priznate umjetnike, članove međunarodne akademije za keramiku u Ženevi. Time je Triennale dobio svoju međunarodnu umjetničku reputaciju, što olakšava prezentaciju u inozemstvu. Bilježimo nastupe u Sloveniji, Makedoniji i Argentini - dodaju organizatori, za vinkovačku je izložbu to Gradski muzej Vinkovci.
- Iako mnogi imaju običaj svrstavati keramiku u tzv. primijenjenu umjetnost, što bi moglo biti stvar jedne šire rasprave, svakako možemo konstatirati kako su djela hrvatskih keramičara jedini vid vizualnog stvaralaštva koji je stigao u neke daleke zemlje, čak i više od vrlo uspješnog animiranog filma. Stoga i ne čudi što su hrvatski umjetnici sa svojim keramičkim djelima u posljednje vrijeme bili prisutni i na važnim žiriranim međunarodnim izložbama i simpozijima te pozivnim izložbama u Gualdo Tadino (Italija), Argentona (Španjolska), Kecskemet (Mađarska), Faenza i Milano (Italija), Vichte (Belgija) i Cluj Napoca (Rumunjska), Xian (Kina), Heidelberg (Njemačka), Bornholm (Danska), Nove (Italija), Kopar (Slovenija). N.Vek.
40

umjetnika autori su radova koji će biti predstavljeni na izložbi
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike