Sport
NASTAVAK PRVENSTVA DRUGE HNL

Slavonci se na proljeće bore za daljni ostanak u drugoligaškom društvu
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Brojne promjene ove zime dogodile su se u redovima Cibalije i BSK-a. Momčad Osijek II zasad nedefinirana, ali najsigurnija

Protekloga su vikenda hrvatski nogometni drugoligaši praktički zaključili pripremno razdoblje organizirajući generalne provjere spreme poslije kojih će tekući tjedan biti rekuperirajući jer se u petak nastavlja prvenstvo utakmicama 17. kola.

Nakon jesenskih 16 etapa slavonski tercet predstavnika u konkurenciji smjestio se u donjem dijelu redoslijeda i izvjesno je da će pogledavati iza sebe jer je iskorak u viši rang za sve nemoguća misija. Druga momčad Osijeka to i ne može po sili zakona, a u Bijelom Brdu i Vinkovcima plasman u prvom dijelu sezone nalaže grčevitu proljetnu borbu za očuvanje aktualnog natjecateljskog statusa.

To neće poći za nogom tandemu konačno zadnjeplasiranih, dok će osvajač 14. mjesta drugoligaški ostanak tražiti u kvalifikacijama s pet najuspješnijih hrvatskih trećeligaša. Istodobno će prvak izravno u državnu elitu, a drugoplasirani će to ostvariti ako u dodatnim sučeljavanjima bude uspješniji od pretposljednjeg prvoligaša. U toj će prigodi biti samo Šibenik i zagrebački Rudeš, koji su se i jedini prijavili za ishođenje prvoligaške licence, tako da će ostatku gornjeg doma proljeće biti relativno mirno jer neće imati imperativa rezultata. Neće, dakako, gledati zbivanja oko sebe nego bi rasterećeni mogli pokvariti planove klubovima koji će juriti rezultat u preostalih 14 etapa. S kojim definitivnim kadrom, znat će se kada se još otvore i potvrde ovozimski transferi nogometaša koji su bili zaključeni u subotu, 15. veljače, do kada je za dvije prve državne lige vrijedio uvjetni zimski prijelazni rok.

Prometno u BSK-u i Cibaliji
U Cibaliji i BSK-u prvi su transferi bili trenerski i na njihovim klupama neće više biti Davora Mladine i Aleksandra Borojevića koje su zamijenili Petar Tomić, odnosno Tomislav Steinbrückner. Potonji je stigao iz škole prvoligaša Osijeka, a Tomić je bio Mladinin suradnik koji će u prve četiri etape morati biti iza klupe jer je na toliko suspendiran poslije prijave u posljednjem jesenskom susretu. Taj je Vinkovčane ostavio na samom začelju od čijeg je, inače, uhvatljivog zaostatka veći problem izostanak zimskog strateškog partnera unatoč dvama krugovima natječaja. Tako je i budućnost toga uglednog kluba prilično neizvjesna, a čija je neposredna posljedica bio odlazak čak deset igrača u pauzi sezone. Nadomjestili su ih dolaskom brojnih koji su s imenom otišli iz Cibalije, a sada su ga stavili u misiju opstanka, pa bi ta domoljubna crta mogla biti prevaga da se pokraj Bosuta i sljedeće jeseni pika drugoligaška bubamara. Za što će potvrdu, osim potencijalnog rezultata, trebati dati i Komisija za licenciranje HNS-a.

S ishođenjem drugoligaške vize u Bijelom Brdu, izvjesno, neće imati problem, ali će zato morati na travnjaku biti znatno uspješniji nego u prvom dijelu sezone čiju su odgovornost, ravnomjernim kormilaranjem, podijelili Denis Krstanović i Borojević. I uoči starta prvenstva imajući sličan kadrovski problem jer je mnogo igrača otišlo i toliko došlo. Uz nedostatak sreće bodovni je ulov (pre)skroman, pa ga treba popraviti, odnosno imati više od bar tri momčadi. Za što su dovedena pojačanja koja bi trebala ispuniti ambiciju kluba s najmanjim proračunom i iz najmanjeg mjesta u konkurenciji.

Osijek II može bolje
Neočekivano je u donji dom dospio drugi sastav prvoligaša iz Gradskog vrta gdje su povjerenje njegova vođenja dali treneru sa strane Igoru Toliću. On ga je zadržao i dobar dio pripremnog razdoblja odradio izvan sjedišta kluba, a koliko je podigao kadar znat će se već u nedjelju kada će bijelo-plavi gostovati kod BSK-a nakon čijeg će susjedskog derbija proljetni smjerovi tih aktera biti određeniji. Tolić, također, ima kadrovskih problema jer su mu igrači, praktički, iz tri momčadska rostera, a olakšavajuće mu je što je dobio prigodu popuniti brojku do 28 ako je, u međuvremenu, ostao bez nekog prijavljenog u prvom dijelu prvenstva. Čini se, međutim, da su Osječani samo prividno ugroženi jer tamo postoji preveliki potencijal da bi se kockalo s (drugo)ligaškim statusom.

Dražen Lekšan
 
Rezultati by SofaScore
Parovi 17. kola
BSK - Osijek II, Dinamo II - Orijent 1919, Šibenik - Rudeš, Međimurje - Hrvatski dragovoljac, Solin - Sesvete, Dubarava Tim kabel - Cibalia, Kustošija - Hajduk II i Croatia - Dugopolje.
Najčitanije iz rubrike