Sport
ZAKLJUČEN ZIMSKI PRIJELAZNI ROK

Bijelo-plavi su tijekom zime trgovali malo, ali kvalitetno
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Iz Gradskog vrta za pet milijuna eura otišao je Šutalo, a iz Rangersa se vratio Grezda

Vezani članci

HRVATSKI PRVOLIGAŠI UMJERENO AKTIVNI U ZIMSKOM ROKU

Dani Olmo prva zvijezda prijelaznog roka, klubovi usmjereniji na prodaju

U ponedjeljak u ponoć zaključen je zimski prijelazni rok za HNL. Tijekom njegova trajanja u Gradskom vrtu se nisu očekivale prevelike igračke migracije, ali nije vladala ni potpuna neaktivnost.

NK Osijek nije imao plan prodavati svoje najbolje igrače, ali se na kraju jedan, i to rekordan, izlazni transfer dogodio. Za Boška Šutala je nakon povratka s priprema u Španjolskoj sletjela ponuda iz talijanskog prvoligaša Atalante koja se ne odbija - pet milijuna eura odštete. Naravno, u Gradskom vrtu nisu mogli ostati hladni na taj iznos, a cijelu je priču malo zakomplicirao Šutalo, koji se isprva nećkao, ali je onda ipak popustio i pristao krenuti put Apeninskog poluotoka. Osijek će u džep, osim spomenutih pet milijuna eura odštete, spremiti i deset posto iznosa od prvog sljedećeg Šutalova transfera.

Vratio se Grezda
Osim Šutala, ove zime redove bijelo-plavih napustili su još igrači koji nisu bili u prvom planu - Marko Dugandžić, koji je karijeru nastavio u redovima rumunjskog prvoligaša Botosanija, te Benedik Mioč, kojeg je pod svoje okrilje primio donedavni trener bijelo-plavih Zoran Zekić u moldavskom Šerifu.

- Rekao sam uoči početka zimskog prijelaznog roka kako nećemo biti posebno aktivni. Prioritet nam je bio zadržati najbolje igrače, poput Marića, Kleinheislera i Škorića, što smo uspjeli, a na kraju se dogodio taj Šutalov transfer na koji nismo računali, ali s obzirom na financijske uvjete koji su ga pratili, nismo ga mogli izbjeći. On je postavio i nove standarde jer naši ključni igrači neće nas napuštati za manje iznose. Vjerojatno bi nam se mnogi slatko nasmijali da smo prije četiri godine pričali kako će jednog dana naši izlazni transferi početi premašivati iznose od pet milijuna eura. To su već ozbiljni novci, što je samo dokaz ukupne kvalitetne organizacije i rada svih u klubu - kaže Alen Petrović, sportski direktor NK-a Osijek.

Pomalo neočekivano dogodio se i jedan zvučan ulazni, odnosno, povratni transfer. Nakon godinu i pol dana u Osijek se iz redova Rangersa vratio Eros Grezda. U Škotskoj mu stvari nisu krenule u željenom smjeru, na kraju je ispao iz svih planova Stevena Gerrarda, a Osijek je bio "u niskom startu" spreman iskoristiti okolnosti.

- Još jesenas se taj posao činio nemogućim, ali okolnosti su se promijenile, pa smo odmah reagirali kada se pojavila najmanja mogućnost Grezdina povratka u Osijek. Smatram to dobrim poslom. Istina, s obzirom na to da dugo nije igrao, Erosu će trebati malo vremena kako bi opet bio onaj stari, ali on je nedvojbeno pojačanje za nas - kaže Petrović.

Grezdin povratak iz Škotske osječki je klub platio 400.000 eura, što je gotovo sedam puta manje od iznosa odštete koju su Rangersi platili kada je odlazio u njihove redove (2,7 milijuna eura).

Pripreme za ljeto
Već smo navikli da se u Gradskom vrtu tijekom zimskog prijelaznog roka zapravo priprema teren za ljetnu nogometnu tržnicu, na kojoj je NK Osijek daleko aktivniji i ambiciozniji.

- Ljeti je uvijek daleko više igrača na dispoziciji, a i odštete su normalnije nego tijekom zime, pa smo zbog toga i mi agilniji. Naravno, polako smo trebali početi praviti prostor u igračkom kadru za te ljetne transfere. Osim toga, s obzirom na manji broj utakmica u nastavku sezone, nema ni potrebe za preglomaznim igračkim kadrom. Taj smo dio obavili, ostaje nam sad vidjeti hoće li nas ljeti napustiti neki od stožernih igrača. Nažalost, to je neminovnost ako će doći prava ponuda, no na nama je da budemo spremni i odmah angažiramo igrača koji će biti sposoban na pravi način zamijeniti onoga koji bude otišao - objašnjava Petrović.

Još jedan problem zbog kojeg se tijekom zime malo trguje.

- Imamo već dosta stranaca u momčadi, pa zbog limita nema smisla dovoditi nove. S druge strane, domaće tržište je zatvoreno, za neke hrvatske igrače koji su nas zanimali, njihovi su klubovi tražili previše. Mi još uvijek gledamo kako ostati u određenim platežnim gabaritima - zaključio je sportski direktor NK-a Osijek.

Inače, treba još dodati kako na kraju sezone ugovori ističu samo dvojici prvotimaca - Tomislavu Šorši i Dmitru Lopi, a u klubu tek trebaju odlučiti hoće li otvoriti pregovore oko produženja vjernosti s njima.

Dalibor Keler
1

igrač došao je u Gradski vrt ove zime. Riječ je o Erosu Grezdi
3

igrača napustila su bijelo-plave. Boško Šutalo (Atalanta), Marko Dugandžić (Botosani) i Benedik Mioč (Šerif Tiraspol)
5

milijuna eura rekordna je odšteta koju je NK Osijek ove zime naplatio za transfer Boška Šutala u Italiju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike