Novosti
ODREĐENA MAKSIMALNA CIJENA ZA OPSKRBLJIVAČE

Nove veleprodajne cijene plina donose kućanstvima 240 kuna uštede godišnje
Objavljeno 19. veljače, 2020.

Iz Hrvatske elektroprivrede izvijestili su u utorak kako su opskrbljivačima u obvezi javne usluge (oni koji opskrbljuju krajnje kupce) dostavili obavijest o veleprodajnoj cijeni plina za razdoblje od 1. travnja 2020. do 31. ožujka 2021. Cijena iznosi 0,1825 kn/kWh, što je 8,1 posto manje u odnosu prema trenutačnoj veleprodajnoj cijeni plina.

Hrvatska energetska regulatorna agencija prethodno je za isto razdoblje propisala referentnu (maksimalnu) cijenu po kojoj HEP, kao imenovani opskrbljivač na veleprodajnom tržištu plina, može prodavati plin opskrbljivačima. Propisani iznos od 0,1924 kn/kWh predstavlja smanjenje veleprodajne cijene u odnosu prema sadašnjoj za tri posto, a što od travnja omogućuje smanjenje prosječne prodajne cijene za kućanstva za oko jedan posto. Uvažavajući trenutne povoljne projekcije kretanja cijena plina na tržištu, Uprava HEP-a donijela je odluku o dodatnom sniženju veleprodajne cijene za 5,1 posto.

"Hrvatska elektroprivreda još od travnja 2014. godine uspješno obavlja ulogu opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina, koju nam je u prvom razdoblju povjerila Vlada RH, a zatim i HERA. Sada, nakon gotovo šest godina iskustva u veleprodaji plina, možemo ustvrditi da smo kvalitetno obavili sve povjerene zadaće na zadovoljstvo našeg vlasnika te na zadovoljstvo opskrbljivača plinom, i, što je najvažnije, krajnjih kupaca plina. Možemo jamčiti da ćemo visoku razinu usluge i sigurnosti opskrbe zadržati do kraja razdoblja za koje smo imenovani opskrbljivačem na veleprodajnom tržištu. Veseli nas što smo, zahvaljujući povoljnim kretanjima na tržištu plina, a sagledavši utjecaj na projicirani poslovni rezultat HEP-a u idućem razdoblju, bili u mogućnosti odrediti nižu cijenu plina u odnosu prema maksimalnoj, koju je postavila HERA", izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede. Smatra kako ova odluka predstavlja iskaz društvene odgovornosti HEP-a, ali i doprinos politikama i mjerama Vlade RH, kojima je cilj imati zaštitu i povećanje životnog standarda hrvatskih građana.

Niža veleprodajna cijena plina, koju je utvrdio HEP, omogućuje opskrbljivačima u obvezi javne usluge da dodatno smanje prodajnu cijenu plina za kućanstva. Kupcima HEP Plina (čije je sjedište u Osijeku), cijena plina od 1. travnja trebala bi se smanjiti za 5,2 posto u odnosu prema današnjoj cijeni. Odnosno, to bi kupcu s prosječnom godišnjom potrošnjom od 15.000 kWh (potrošnja jedne obiteljske kuće), trošak za plin na godišnjoj razini smanjilo za 243 kune. D.Kuštro
Niža veleprodajna cijena omogućuje opskrbljivačima da dodatno smanje prodajnu cijenu plina za kućanstva
Možda ste propustili...

MINISTAR ZDRAVSTVA VILI BEROŠ

U svibnju kreću preventivni pregledi

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om