Regija
PREGLED ZUBI I USNE ŠUPLJINE

Dom zdravlja Vukovar
pokreće novi projekt
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Program je za branitelje, ambulanta je opremljena, a stručni tim formiran
VUKOVAR - Dom zdravlja Vukovar kontinuirano provodi različite projekte u svrhu unaprjeđenja zdravlja ljudi, a u tijeku su posljednje aktivnosti na početku rada posebne ambulante namijenjene braniteljskoj populaciji.
Riječ je o novom projektu vezanom uz oralno zdravlje, odnosno pregled usne šupljine radi otkrivanja raznih bolesti.


- Već pet godina imamo projekt preventive karijesa djece u dječjim vrtićima. Sada pokrećemo novi, čiji je cilj utvrditi stanje zdravlja zubi i usne šupljine te preventivnim mjerama očuvati i unaprijediti oralno zdravlje hrvatskih branitelja. Stručnjaci potvrđuju kako se mnoge bolesti kroz usnu šupljinu mogu otkriti - izjavio je Ante Lohinski, ravnatelj Doma zdravlja Vukovar.


Pojasnio je kako će biti fokusirani na pravovremeno otkrivanje i ranu terapiju oralnih bolesti, autoimunih oralnih bolesti, promjene na sluznicama i drugim bolestima. Lohinski je naglasio kako su odlučili ovakav projekt ponuditi hrvatskim braniteljima jer su uistinu osjetljiva i zdravstveno ugrožena skupina, a zaslužuju posebnu pozornost u zaštiti zdravlja.


- Stručni tim je formiran, ambulanta je opremljena i spremna za preglede i vjerujem kako će uskoro početi rad. Kod svoga stomatologa ljudi uglavnom idu kada ih zaboli zub ili osjete kakve probleme, no ovaj se program prije svega odnosi na preventivne preglede ne samo zuba već i usne šupljine. Dogovorili smo suradnju s Općom županijskom bolnicom Vukovar i bolnicom hrvatskih veterana gdje će branitelji za koje se na temelju preventivnog pregleda posumnja da imaju kakav zdravstveni problem biti upućeni na dijagnosticiranje i liječenje - istaknuo je Lohinski, dodajući kako u njihovoj ambulanti neće raditi veće zahvate već će pacijente nakon pregleda savjetovati i motivirati na daljnje liječenje.


Jasno, ako utvrde da postoje problemi sa zdravljem zuba braniteljima će preporučivati da se obvezno što prije jave svom stomatologu. O realizaciji projekta razgovarali su i ministrom branitelja Tomom Medvedom koji je podržao njegovu provedbu, a u daljnjim će razgovorima precizirati još neke detalje i utvrditi na koji ga način mogu dodatno unaprijediti, tim prije što ga namjeravaju kontinuirano provoditi.


Na upit gdje bi ostali građani mogli obaviti takav pregled, odnosno utvrditi eventualne promjene u usnoj šupljini, naveo je kako bi svaki stomatolog pacijentima trebao reći ako uoči bilo kakav problem.
- Zdravlje je jedan od najvažnijih društvenih ciljeva, no na njemu ne može raditi samo jedna ustanova kakva je Dom zdravlja. Stoga ostvarujemo suradnju sa širom zajednicom i ciljanim skupinama određenih projekata. Imali smo prezentaciju kojoj se odazvao značajan broj braniteljskih udruga i podržali su našu namjeru u pokretanju projekta namijenjenog unapređenju njihova zdravlja kroz preventivne preglede - naveo je Lohinski.
Dragana Korpoš
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike