Regija
PROJEKT DOMA ZDRAVLJA DONJI MIHOLJAC

Edukacija građana o šećernoj bolesti
Objavljeno 19. veljače, 2020.
DONJI MIHOLJAC - U Hrvatskoj je registrirano oko 300 tisuća osoba s dijagnozom šećerne bolesti, a procjenjuje se da je broj oboljelih oko 500 tisuća. Gotovo ih polovina bolest ne kontrolira. S obzirom na stalni porast broja oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj i u svijetu, ta bolest postavlja pred oboljele osobe velike izazove i potrebu za promjenom načina života, za njih same, njihove obitelji i društvo u cjelini. Podizanje svijesti o znakovima, simptomima i rizičnim čimbenicima je stoga od velike važnosti za pravodobno otkrivanje šećerne bolesti.

Na području djelovanja Doma zdravlja Donji Miholjac broj oboljelih od šećerne bolesti je 1226 i stoga je ta zdravstvena ustanova, jedina u Osječko-baranjskoj županiji, osmislila projekt "Povećanje znanja i svijesti opće populacije i osoba sa šećernom bolešću o važnosti prevencije bolesti i zaštite zdravlja sveobuhvatnim pristupom na razini primarne zdravstvene zaštite na području grada Donjeg Miholjca". Da bi se informiranje moglo provesti što bolje, Dom zdravlja Donji Miholjac je ovaj projekt, vrijedan 504.851 kunu prijavio na natječaj i odobrenu mu je financiranje iz Europske unije. Iz Europskog socijalnog fonda dodijeljeno mu je nepovratnih 499.999 kuna, a ostatak sredstava osigurat će Dom zdravlja.

- Projekt je namijenjen korisnicima zdravstvene zaštite u svim dobnim skupinama i njime žele naglasiti važnost edukacije o šećernoj bolesti, te važnost prevencije kako bi se spriječio ili odgodio njezin nastanak. U sklopu projekta održat će se 30 javnih tribina i 18 radionica. Na radionicama će građani moći izmjeriti razinu šećera u krvi, odnosno glukoze, dobiti savjete vezane uz šećernu bolest te preuzeti potrebne edukativne materijale za bolje razumijevanje te kronične bolesti današnjice - kazala je ravnateljica Doma zdravlja Donji Miholjac Antonija Bogut i dodala da je održana prva tribina u Donjem Miholjcu. Osim na administrativnim području grada Donjeg Miholjca, edukacije će se održati i za stanovnike gradova Našica, Orahovice, Slatine i Virovitice.

Valja naglasiti da je Dom zdravlja Donji Miholjac jedna od 12 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj koje su dobile nepovratna europska sredstva za realizaciju projekata kojima je cilj povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti, promicanju zdravstvenih navika te jačanju svijesti građana o važnosti prevencije kroničnih bolesti. S.Fridl
Edukacije građana održavat će se i za stanovnike gradova Našica, Orahovice, Slatine i Virovitice
1226

osoba je broj oboljelih od šećerne bolesti na području djelovanja Doma zdravlja Donji Miholjac
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana