Sport
LOV NA DRUGO MJESTO JE OTVOREN

Osijek je na najtežem ispitu pokazao koliko može i vrijedi
Objavljeno 18. veljače, 2020.
Srećom, postoji VAR, pa jedna sudačka pogreška nije mogla prelomiti utakmicu

Osijek se ove sezone baš voli vraćati iz mrtvih. Nakon remija protiv Intera u prošlom kolu, mnogi su bili skloni bijelo-plave otpisati iz bitke za drugo mjesto na tablici.

No Osijek je "mačka s devet života" i opet je tu. Uvijek težim putem, ako ne i najtežim, jer pobijediti Dinamo uvijek je gadan zadatak. Međutim, trener Ivica Kulešević konačno se pojavio na sceni. Pokazao je sebe i svoju ideju. Postavio je momčad hrabro, bez fige u džepu, što mu se vratilo najvećom pobjedom u trenerskoj karijeri. Osvajao je titule s mlađim uzrasnim kategorijama, ali to ni izbliza nema težinu pobjede nad Dinamom, i sve to još u tako važno trenutku. Osijek nije, rezultatski, baš dobro otvorio nastavak sezone, ali onda je napravio pravu stvar.

Momčadski rad
Srušio je Dinamo, što uvijek ima posebnu težinu. Bila je to utakmica koju bi najjednostavnije bilo opisati ovako: "zanimljiva, ali se u njoj nije dalo puno toga vidjeti". Naravno, govorimo o umjetničkom dojmu. No bio je to pravi derbi. Čvrst, napet, živ - moderan nogomet se igrao. Nekome lijepo, nekome možda baš i ne, ali sa stadiona nitko nije otišao bez dojma. U nekim drugim vremenima bila bi to klasična utakmica Osijeka i Dinama. No danas postoji VAR, koji ju je okrenuo. Da je ostala ona loša odluka suca Marija Zebeca iz 22. minute, kada je brže-bolje dosudio kazneni udarac za Dinamo u situaciji kada je Žaper (ako uopće jest, nap.a.) napravio prekršaj nad Ademijem vidljivo izvan kaznenog prostora, ostala na snazi, Osijek bi vjerojatno imao rezultatski zaostatak, pa ti zabij gol takvom čvrstom Dinamu. Teško da bi bijelo-plavima bilo spasa u toj situaciji. Nagledali smo se takvih utakmica koje su kao egal i onda jedna takva pogrešna odluka prelomi susret u korist Dinama. Hvala VAR-u što toga više nema. Sve ostalo je Osijek teško zaradio. Borio se, trčao, ponekad i iznad svojih mogućnosti, ali ako želiš pobijediti Dinamo, to je jedini način. Bijelo-plavi su tog poslijepodneva bili momčad s nekoliko sjajnih pojedinaca. Mirko Marić opravdao je status prvog strijelca lige. No, kako je Mile Škorić odigrao utakmicu, to je bila poezija. Borio se sa strašnim suparnikom jer Bruno Petković je živa "zvijer" u svemu. No, Mile je to uspio riješiti i pokazao zašto je u krugu reprezentativnih kandidata. Veliku utakmicu odigrao je i Laszlo Kleinheisler, koji je sve svoje vrijednosti odlučio staviti u službu momčadi, što mogu samo ozbiljni igrači, a važna je stvar bila povratak Mihaela Žapera u momčad jer Osijek je s njim mnogo kompaktniji i čvršći u sredini terena. Pokazale su se i još neke stvari. Recimo, Marin Pilj, koliko se čovjek bolje osjeća na krilnoj poziciji. U 15-ak minuta koliko je proveo na terenu zajedno sa Špoljarićem nanio je puno zla obrani Dinama. Poanta priče je samo jedna, kada postaviš stvari na svoje mjesto, što je Kulešević u toj utakmici definitivno učinio, onda sve funkcionira dovoljno dobro da bi se moglo pobijediti i momčadi poput Dinama.

- Bili smo kompaktni i čvrsti. Činilo se kako utakmica odlazi u smjeru remija, što također ne bio bio loš ishod za nas. Nije lako pobijediti Dinamo, a prvi preduvjet je da ne primiš pogodak. Obranu smo odigrali vrlo odgovorno i koncentrirano - komentirao je Kulešević.

Uvijek na pobjedu
Odlučio se trener bijelo-plavih igrati s četvoricom u zadnjoj liniji. I to je bio pun pogodak. Sumnjalo se u obranu Igora Silve i Talysa, ali obojica su utakmicu odradila gotovo besprijekorno. Osijek može i treba igrati tako i u susretima koji dolaze. I uvijek igrati na pobjedu bez obzira na to tko je s druge strane - jer to Osijek može.

- I moramo. I dalje imamo zaostatak za drugim mjestom i nećemo ga nadoknaditi ako ne budemo pobjeđivali. Nismo momčad koja se može samo braniti - zaključuje Kulešević.

Nije rekao nešto što nismo znali, ali Osijek je ove sezone često djelovao preoprezno. To je nešto što Osijek jednostavno mora odbaciti jer baš susret protiv Dinama je pokazao kako vrijedi i može puno više od toga. Uostalom, o tome najbolje govori 378 dana bez poraza u Gradskom vrtu. I u čemu je onda problem kada se ode na gostovanje? I još jedan podatak je itekako važan. Od posljednje tri utakmice protiv Dinama kod kuće Osijek je dobio dvije, a jedna je završila bez pobjednika. Samo do prije godinu dana to je bila "znanstvena fantastika", a danas je istina s kojom se Osijek mora naučiti nositi. Tu prije svega mislimo na "male" utakmice. Ne smije mu se prečesto događati gubitak bodova protiv momčadi iz donjeg dijela tablice. Jednom se mora probiti i ta priča, a ako je ikada bio bolji trenutak, onda je on baš sada. I od svega u toj pobjedi nad Dinamom najviše veseli što je Kulešević pokazao zube. Ako ostane na tom tragu ovog proljeća, svašta se lijepog Osijeku još može dogoditi...

Dalibor Keler
378

dana Osijek nije poražen na svom travnjaku u Gradskom vrtu
Ivica Kulešević

trener Osijek

- I dalje imamo zaostatak za drugim mjestom i nećemo ga nadoknaditi ako ne budemo pobjeđivali. Nismo momčad koja se može samo braniti. Protiv Dinama smo bili čvrsti i kompaktni, a iz toga se lakše gradi napadačka igra.
Kulešević
DOBRO POSTAVLJENA IGRA URODILA PLODOM
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike