Ekonomija
SLATINSKI AGRODUHAN PRED DOKAPITALIZACIJOM

Državnim predujmom stabilizirali poslovanje
Objavljeno 18. veljače, 2020.
Tvrtka u svojim skladištima ima cijelu prošlogodišnju proizvodnju duhana te bi se njegovom prodajom mogle podmiriti sve obveze

Hrvatska Vlada odobrila je 7,55 milijuna kuna iz državnog proračuna za osiguranje nužne stabilizacije poslovanja tvrtke Agroduhan iz Slatine kako bi se ostvarili potrebni uvjeti za postupak dokapitalizacije te tvrtke. Taj iznos upotrijebit će se za podmirenje dospjelih obveza prema kooperantima.Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Agroduhan zaduženi su da do kraja 2021. provedu otvoreni postupak dokapitalizacije s pravom sudjelovanja privatnih investitora.
Agroduhan je još 2018. godine načinio analizu stanja i plan optimizacije poslovanja kako bi država prema MEIP principu na tržišnim osnovama dokapitalizirala tvrtku (čiji je vlasnik s 95,19 posto udjela) s 20 milijuna kuna.

Stabilizacija

– Iste smo godine dobili podršku Ministarstva poljoprivrede, a u studenome 2018. Upravno vijeće CERP-a (Centra za restrukturiranje i prodaju) usvojilo je taj program i mi smo otvorili javni poziv za dokapitalizaciju. Nije nam se nitko javio, pa smo u svibnju 2019. ponovno imali natječaj otvoren dva mjeseca i opet u studenome. Najvažnija karakteristika tog programa je da smo mi u njemu razradili sljedećih pet godina, a rezultati su nam iz godine u godinu sve bolji. Posljednje tri godine radimo s pozitivnim završnim računom, ali moramo biti iskreni da nismo ispunjavali svoje obveze - kaže predsjednik Uprave Agroduhana Tomislav Tomić.
Riječ je o 7,5 milijuna kuna obveza prema Hrvatskoj poštanskoj banci i CERP-u, odnosno o kreditu iz 2008. i pozajmici iz 2013., a s takvim teretom firma ne može stabilno raditi.
– Stabilizacija firme nužna je i zbog naših kooperanata. Proizvodna duhana pada u cijelom svijetu, pa i kod nas, naši kooperanti sve su stariji i mnogi odustaju od proizvodnje duhana, premda je to jedna od najprofitabilnijih proizvodnji ratarskih kultura, a velik je i odljev stanovništva s ovih područja. Pjeskovita, kisela i siromašna tla pogodna su za duhan, ali ne i za mnoge druge kulture, a budući da je Virovitičko-podravska županija nositelj duhanske proizvodnje u Hrvatskoj, stabilizacija firme istovremeno znači i stabilizaciju jedne privredne grane - pojašnjava Tomić.
Agroduhan u svojim skladištima ima cijelu lanjsku proizvodnju duhana i njegovom prodajom podmirio bi sve obveze. Međutim, u toj firmi dugoročno razmišljaju te smatraju da bi time pokopali budućnost tvrtke, zaposlenika i kooperanata.
Perspektiva

– Na tržištu duhana prevladavaju duhani iz Afrike i Brazila, kojima je cijena 3,5 dolara, a mi ne možemo biti zadovoljni s tim cijenama i moramo pričekati bolje vrijeme kako bismo duhan koji imamo prodavali bar na osnovi lanjske godine. Odobrena sredstva mnogo nam znače jer ne moramo prodavati robu ispod svih cijena, što bi nas dovelo u još težu situaciju. Mi cijelu proizvodnju plasiramo u inozemstvo i imamo sigurna tržišta, osobito u istočnoazijskim zemljama, ali naš duhan mnogo ćemo kvalitetnije plasirati u travnju i svibnju kad naši kupci riješe svoje zalihe. Osim toga, naši poljoprivredni proizvođači zakonom su obvezni raditi s obrađivačima, a poznato je da u Hrvatskoj postoje dva obrađivača. Kada se Agroduhan ne bi stabilizirao, proizvođači bi bili usmjereni samo na jednog obrađivača, a monopol nikad nije dobra donio.
Uvjereni da Agroduhan ima iznimno lijepu perspektivu iz tvrtke zahvaljuju Ministarstvu poljoprivrede i Vladi RH na pomoći za provedbu njihova programa, odnosno da tvrtka ne "grca‘‘ neprekidno u problemima, nego da krene normalno raditi.
– Zahvaljujem i proizvođačima s kojima smo imali sastanak na njihovoj strpljivosti i vjernosti Agroduhanu i mislim da nećemo imati problema u nastavku proizvodnje. Lani smo ostvarili najveći prinos duhana otkad tvrtka postoji - 2200 kg iznosio je prosječni prinos, a desetogodišnji prosjek prije toga je 1700 kg. Trudimo se tehnološki poboljšati proizvodnju kako bismo imali što bolje prinose i što kvalitetniji duhan - rekao nam je predsjednik Uprave Agroduhana Tomislav Tomić. Petar Žarković
Više od 160 zaposlenih, 140 kooperanata
“Agroduhan ima 61 stalno zaposlenu osobu, a u sezoni zapošljava više od sto sezonaca. Organizira proizvodnju 99 kooperanata na 700 hektara virginije i 40 kooperanata koji proizvode berley. Do 2017. prihodi su iznosili 38 milijuna, 2017. oni su iznosili 53 milijuna, 2018. godine 45 milijuna, a lani također 45 milijuna i mislim da će se taj trend nastaviti. Osobito zato što smo potpisali trogodišnji ugovor s inopartnerom na 2500 tona, pa s našom proizvodnjom od 1600 tona obrađujemo već više od 4000 tona duhana. Naš pogon za obradu radi šest do sedam mjeseci godišnje’’, kaže Tomislav Tomić.
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike