Novosti
MILANOVIĆ 18. VELJAČE PREUZIMA DUŽNOST

Na inauguraciji 43 uzvanika, još se čeka savjetnički tim
Objavljeno 17. veljače, 2020.
Službeno je potvrđeno samo to da će Lozančić postati savjetnik za nacionalnu sigurnost

Izabrani predsjednik Republike Zoran Milanović prekinut će u utorak, 18. veljače, tradiciju dugu 28 godina i inauguraciju, umjesto na Trgu svetog Marka u Zagrebu, održati na Pantovčaku, uz samo nekoliko desetaka uzvanika.

"Tvoja zemlja"
Kako nam je potvrđeno iz Ureda predsjednika RH, pozvana su 43 uzvanika, i to u tri kategorije. U prvoj su kategoriji predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom, potom dvojica bivših predsjednika RH Stjepan Mesić i Ivo Josipović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković te potpredsjednici parlamenta, premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade, predsjednik Vrhovnog suda te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga. U drugoj su kategoriji uzvanika članovi obitelji, a to su Milanovićeva supruga, majka, dvojica sinova te nećakinja. U treću kategoriju ušli su članovi izbornog stožera koji su sudjelovali u Milanovićevoj predsjedničkoj kampanji.

Svečanost počinje u 12 sati dolaskom predsjednice RH u svečanu dvoranu, potom u dvoranu ulaze suci Ustavnog suda, a onda dolazi izabrani predsjednik sa suprugom, pojasnili su nam protokol u Uredu. Hrvatsku himnu otpjevat će Josipa Lisac i Zvjezdan Ružić, jazz-pijanist, a slijedi polaganje prisege pred predsjednikom Ustavnog suda. Nakon prisege, novi hrvatski predsjednik održat će govor. Slijedi glazbena točka i to pjesma Vice Vukova "Tvoja zemlja", u izvedbi klape Hrvatske ratne mornarice i orkestra HV-a. Primopredaja dužnosti između Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića obavit će se nakon svečanog dijela programa.

"Mislim da sve ide nekakvim svojim tijekom, naravno da postoje sad te neke tehničke stvari, protokol i uređenje, ali očekujem da će sve biti dobro“, kazao je prije nekoliko dana za RTL Orsat Miljenić, voditelj Ureda predsjednika.

Očito je da Zoran Milanović ne želi pompu oko preuzimanja dužnosti, ali očito je i da dan prije preuzimanja dužnosti javnost još nema potvrdu tko će sve biti u njegovu savjetničkom timu. Jedino ime koje je Milanović osobno potvrdio jest ono Dragana Lozančića kao savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, dok će imena ostalih savjetnika objaviti nakon prisege u utorak.

Nagađa se da bi Julije Domac, dosadašnji čelnik regionalne energetske agencije, mogao biti kandidat za mjesto savjetnika za klimu i energetiku. Jadranka Žarković Pečenković, bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, razmatra se za savjetnicu za obrazovanje. Riječ je o područjima za koje bivša predsjednica nije imala savjetnika. Umirovljeni general Marijan Mareković trebao bi postati savjetnik za branitelje. Riječ je o bivšem ratnom zapovjedniku Tigrova. Još se traže imena za vanjsku politiku i kulturu, a savjetnika za društvene djelatnosti Zoran Milanović navodno ne planira imati. Klimatske promjene i zaštita okoliša postali su jedna od najvažnijih tema današnjice, pa se nagađa da bi novi predsjednik mogao imati makar i neformalnog savjetnika za to područje.

Govoreći o inauguraciji Milanović je u subotu rekao kako će ona biti "republikanska, a ne ceremonijalna kao ranije". "Sve je poznato, pozvano je četrdeset ljudi i nadam se da se nitko nije uvrijedio što će inauguracija izgledati tako", izjavio je Milanović.

Ceremonije inauguracije tradicionalno su se od 1992. godine održavale na Trgu svetog Marka. Do danas ih je održano šest - 1992., 1997., 2000., 2005., 2010. i 2015. godine. Prva inauguracija održana je 12. kolovoza 1992. godine, kada je Franjo Tuđman kao prvi predsjednik Republike izabran na neposrednim izborima dao svečanu prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda Jadrankom Crnićem i ustavnim sucima. Posljednja je održana 15. veljače 2015., nakon što je na izborima Kolinda Grabar-Kitarović izabrana za predsjednicu Republike Hrvatske.

Oproštaj
Ona je u u subotu putem Facebooka uputila oproštajnu poruku hrvatskoj javnosti na kraju svog petogodišnjeg mandata u kojoj je istaknula da će o njezinom radu progovoriti povijest te kako je ponosna na učinjeno.

"Predsjedničku dužnost obnašala sam s dubokim uvjerenjem kako su političke, moralne i kulturne vrijednosti kojima smo se stoljećima vodili u borbi za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost, a posebice u Domovinskom ratu, uporište izgradnji snažne države i pravednog društva. Interese hrvatskoga naroda, države i svih državljana branila sam i promicala dostojanstveno i odgovorno, kako mi je nalagao Ustav, iznad bilo čijih i bilo kakvih parcijalnih interesa. Ime Hrvatske i hrvatskoga naroda bilo mi je svetinja. O svima nama, pa tako i o mojemu radu, jednoga će dana, s potrebnim odmakom, objektivno progovoriti povijest", napisala je predsjednica u poruci. Ustvrdila je da je stanje u društvu i državi koje je bila zatekla tražilo od nje što jasnije određenje ključnih prioriteta državne politike, počevši od demografske revitalizacije i jačanja domovinske sigurnosti, preko ublažavanja društvenih podjela do čvršćeg pozicioniranja u međunarodnoj politici. Podsjetila je da je ovo jubilarna godina hrvatske demokracije i pobjede u Domovinskom ratu. "Ostvarili smo temeljne povijesne ciljeve i težnje. No čekaju nas novi, možda i veći izazovi. Koliko ćemo napredovati, ovisi o ciljevima koje postavimo i volji da ih ostvarimo", navela je.

"Bila sam vam četvrti predsjednik i prva predsjednica. Za koji dan dužnost predsjednika preuzet će gospodin Zoran Milanović. Nadam se kako će i dalje jačati ustavni položaj i društveni ugled institucije predsjednika Republike i umnožiti baštinu uspjeha svojih prethodnika. Želim mu svaki uspjeh, jer će to biti hrvatski uspjeh", poručila je Grabar-Kitarović.

Vuk Tešija/H
glazba
HIMNU ĆE OTPJEVATI JOSIPA LISAC
12.

kolovoza 1992. godine održana je prva inauguracija, kada je Franjo Tuđman, kao prvi predsjednik Republike izabran na neposrednim izborima, dao svečanu prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda Jadrankom Crnićem
6

inauguracija održano je dosad na Markovu trgu
HBK I AFGANISTAN
Na pitanje novinara hoće li se po preuzimanju dužnosti sastati s vodstvom Hrvatske biskupske konferencije, Milanović je odgovorio da će to učiniti vrlo rado. “To su detalji i forme koje su bitne. To sam radio dok sam bio premijer, posebice prvih godinu i pol dana. Kasnije se malo zakompliciralo”, kazao je Zoran Milanović. Dodao je kako je za njega “priča oko Vatikanskih ugovora završena priča”. “Sve što sam govorio u kampanji, u debatama, imate snimljeno i budem li se ponašao drukčije, podsjetite me”, dodao je. U subotu je odgovarao i na novinarska pitanja o Hrvatskoj vojsci u Afganistanu, rekavši kako joj tamo već neko vrijeme nije mjesto. “Hrvatska može potpuno sama odlučiti, tako da se drži nekih džentlmentskih pravila i korektnosti. Za pola godine stvari treba postaviti drukčije”, istaknuo je Milanović. “Naši vojnici imat će priliku svoje znanje i iskustvo koristiti i graditi i u drugim dijelovima svijeta, pa nešto i zaraditi. To je nacionalna politika”, naglasio je. Komentirao je i najavu SAD-a da bi mogle dati do milijardu dolara za Inicijativu triju mora, projekt koji je osobito promovirala Kolinda Grabar-Kitarović s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom. Rekao je da ta brojka, ako bi bila za cijelu regiju koju obuhvaća Inicijativa, - nije ni za kavu! “Bez namjere da omalovažavam, ta inicijativa ima vrlo jasnu motivaciju - i okupljanja i podjele u isto vrijeme”, rekao je.
Najčitanije iz rubrike