Novosti
NISU ZARAŽENI I IZLAZE IZ KARANTENE

Koronavirus: Četvero hrvatskih državljana vraća se kući
Objavljeno 16. veljače, 2020.
Četvero hrvatskih državljana, koji su početkom veljače francuskim zrakoplovom bili evakuirani iz Kine, završili su u nedjelju dvotjednu karantenu i smatraju se zdravima, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Oni su, podsjetimo, 2. veljače stigli u vojnu zračnu luku Istres u blizini Marseillea, među ukupno 250 Europljana iz Wuhana, središta epidemije koronavirusa. Dovezeni su u vojnu bazu kod Marseillesa te su dva tjedna proveli u karanteni u obližnjem odmaralištu. "U navedenom razdoblju nisu se pojavili znakovi bolesti te se četvero hrvatskih državljana smatra zdravim ljudima bez ograničenja u kretanju", navodi Služba za odnose s javnošću MVEP-a. Dodaje da su u njihovu povratku iz Kine od samih početaka izbijanja epidemije koronavirusa intenzivno radila hrvatska veleposlanstva u Pekingu i Parizu, Stalno predstavništvo RH u Bruxellesu, Ministarstvo zdravstva te Ravnateljstvo civilne zaštite preko Mehanizma civilne zaštite EU-a. "Zahvaljujemo još jednom kineskim i francuskim vlastima na velikom angažmanu i profesionalnosti", navodi MVEP.

Više od 68.000 ljudi zaraženo je koronavirusom u svijetu, uglavnom u Kini, a gotovo 1700 ih je umrlo, od kojih se samo nekoliko smrtnih slučajeva dogodilo izvan Kine, izazvano tim virusom službenog imena Covid-19, otkako se pojavio u prosincu. Nekoliko dužnosnika Hubeija, kineske provincije u kojoj je izbila zaraza koronavirusom, smijenjeno je zbog lošeg upravljanja krizom. Izvan Kine dosad je preminulo četvero ljudi, a zaraženo je njih 500 u gotovo 30 država. Francuska je u subotu izvijestila o prvom smrtnom slučaju u Europi, kineskom turistu iz Hubeija. Prema trenutačno dostupnim podacima smrtnost među oboljelima je dva posto.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da nakon prve žrtve koronavirusa u Europi moramo biti oprezni, no u ovome trenutku u Europi nema posebnoga razloga za zabrinutost. Oprez je potreban, jer ako se importira znatnija količina u Europu, stanje će sigurno biti problematičnije, naglasio je. H/D.Pav.
Možda ste propustili...