Regija
HRVATSKI DRVNI KLASTER ZABRINUT

Od Hrvatskih šuma zatražili niže cijene i duži rok plaćanja
Objavljeno 17. veljače, 2020.
Oscilacije su povezane s kretanjima na globalnim tržištima i dovele su do trenutnog smanjenja cijena za više od 20 posto
VINKOVCI - Hrvatski drvni klaster krajem prošle godine upozoravao je kako su mogući krizni udari u sektoru drvoprerađivača, o čemu su svjedočili začeci krize u Njemačkoj, najznačajnijem uvozniku hrvatskih drvoprerađivača.
Prijedlog mjera
Već u siječnju pesimistične najave su se obistinile, rekli su sudionici sjednice izvršnog odbora Hrvatskog drvnog klastera i udruge za biomasu CROBIOM održanog prošlog mjeseca. Kako bi pokušali smanjiti štete, drvoprerađivači su pripremili prijedlog konkretnih mjera za Hrvatske šume koje bi trebale amortizirati tržišni udar kojem su najviše izloženi proizvođači primarnih pilanskih proizvoda te energetskog drva, uz napomenu kako je doba konjunkture iza nas te da hrast više nema poziciju zlatne sirovine.

- Sve ove oscilacije povezane su s kretanjima na globalnim tržištima i dovele su do trenutnog smanjenja cijena većeg od 20 posto te do manjeg obujma narudžbi od čak 25 posto – rekao je Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera i dodaje kako predlažu Hrvatskim šumama smanjenje nabavnih cijena za energetsku sirovinu od 15 posto i produženje rokova plaćanja sa 60 na 90 dana. Klaster upozorava i na brojne nelogičnosti u maloprodaji drva je se prema sadašnjem modelu osiguravaju niže cijene drva za građanstvo u odnosu prema veleprodajnim cijenama. Na sastanku su prvi put nakon četiri godine bili i predstavnici Hrvatskih šuma.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku pokazuju daljnju stagnaciju u preradi drva jer je u prosincu 2019. zabilježen pad industrijske proizvodnje od 5,9 posto, a industrija namještaja zabilježila je rast proizvodnje od 3,4 posto. Zaposlenih je bilo 6,2 posto manje, a prerada drva zadržala je istu razinu. Zalihe gotovih proizvoda u prosincu bile su kod prerade drva veće čak 22,9 posto, a industrija namještaja povećala se tek za 0,8 posto.

Zatražili smo komentar Hrvatskih šuma o zahtjevu dvoprerađivača za smanjenjem cijena i produženja roka plaćanja.

Puno pilana
- Cilj gospodarenja šumama u Hrvatskoj je održivo i skladno korištenje svih funkcija šuma i trajno poboljšavanje njihova stanja. Hrvatske šume d.o.o. šumama gospodare na održiv način, što znači da se nikad ne siječe više drvne mase nego što prirasta, iako su zahtjevi drvoprerađivačke industrije višestruko veći od propisanog etata. No upravo zbog toga je Hrvatska i dalje jedna od najšumovitijih država u Europi. Vezano uz raspodjelu drvnih sortimenata, izuzetno je teško raspodijeliti je na način da svi drvoprerađivači budu zadovoljni, jer instaliranih pilanskih kapaciteta u RH ima višestruko više nego što ima drvne mase na raspolaganju. Stoga su Hrvatske šume d.o.o. s Udruženjem drvoprerađivača HGK potpisale Pismo razumijevanja, oko kojeg su se obje strane uspješno usuglasile. Pregovori oko navedenog Pisma trajali su dugo jer nije lako zadovoljiti sve apetite, a pogotovo zato što, kako smo već napomenuli, pilanski kapaciteti u RH višestruko nadmašuju one sirovinske. Više od 95 posto proizvedene drvne sirovine prodaje se putem ugovora domaćim drvoprerađivačima. Na licitacije idu samo nekurentni sortimenti za koje ne postoji interes ugovornih kupaca. HŠ će uskoro održati sastanak s udruženjem drvoprerađivačke industrije pri HGK-u koji predstavljaju cjelokupnu drvnu industriju i njihove interese i tek nakon tog sastanka dati izjavu o budućim mjerama za drvnu industriju – odgovaraju u Hrvatskim šumama.

Josip Faletar, predsjednik uprave vinkovačke Spačve d.o.o., najvećeg hrvatskog drvoprerađivača, kaže kako su skladišta peletom i briketom još uvijek napunjena jer je zima blaga, na što su proizvođači energenata upozoravali krajem prošle godine pa su predlagali da državne institucije, škole i bolnice prijeđu na puno jeftiniji energent - pelete.

Miroslav Flego
Spačvi prodaja vrata dobro ide
Prodaja vrata dobro ide na svim tržištima, pa i na onima koja smo prošle godine otvorili. Primjećujemo da se na tržištu nešto događa, pratimo situaciju i vidjet ćemo što će biti. Prošle godine se osjetilo smanjenje zanimanja za neke drvoprerađivačke proizvode i slažem se sa zahtjevom Hrvatskog drvnog klastera da Hrvatske šume smanje cijene. Lani smo kupili dodatno 11 000 kubnih metara trupaca od Hrvatskih šuma na javnom nadmetanju, što nam je važno za zadržavanje razine proizvodnje. Oprezni smo i pušemo na hladno jer sjećamo se 2008. kada je bilo jako teško za nas drvoprerađivače, kaže Josip Faletar.
Najaktivniji
Vukovarsko-srijemska županija jedna je od najaktivnijih jedinica područne samouprave koja promovira korištenje lokalnih resursa jer raspolaže plodnim tlom, vodnim resursima te drvnom sirovinom unutar spačvanskog bazena i zauzima se za to da sirovina ostaje tamo gdje i nastaje
Najčitanije iz rubrike