Regija
NAJUPORNIJI SE TU KUPAJU SVIH 12 MJESECI

Đakovački Bajer postaje kupalište - vodi ocjena “izvrstan”
Objavljeno 17. veljače, 2020.
Sezona je od 1. lipnja do 15. rujna. Jošava 1 i 2 te Mlinac dobili ocjenu “dobar”
ĐAKOVO - Brojim dugogodišnjim kupačima na đakovačkom Bajeru zasigurno će “zazvoniti” informacija da ta voda postaje kupalište sa svojom sezonom kupanja, plažom i drugim detaljima.Definira to Odluka o utvrđivanju lokacije za kupanje (kupališta) i trajanju sezone za kupanje na području Grada Đakova za 2020. godinu koju su prošlog tjedna usvojili gradski vijećnici. Zakon o vodama odredio je da jedinice lokalne samouprave na svojim područjima utvrđuju lokacije za kupanje - kupališta. Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Đakova, Sanje Rogoz Šola, Grad Đakovo prvi je put proveo ispitivanje kakvoće voda Mlinac, Jošava 1 i 2 te Bajera Đakovo. Analizu kakvoće i ispravnosti vode radio je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, i to u četiri sezone, u četiri godišnja doba tijekom 2019. godine. Profil ispravnosti kakvoće vode odredile su Hrvatske vode.

- Bajer je dobio sve ocjene “izvrstan”, najbliže je centru grada i građani ga rado i od prije posjećuju - kaže pročelnica Rogoz Šola. Podsjetimo na svojevremene aktivnosti grupe građana entuzijasta nazvanih “Bajerski migovi” i sličnih inicijativa na uređenju Bajera i prostora oko njega u kojemu uživaju i brojni nekupači dolazeći tu na druženje, kartanje i druge društvene igre. U tim inicijativama i aktivnostima Bajer je dobio stepenice za ulazak u vodu, drvene stolove, klupe, koševe za smeće... U bajerskoj vodi najhrabriji su se kupali i zimi, oko Božića, na sam Badnjak, znajući i razbijati led na površni. Oni najuporniji kažu da se tu kupaju svih dvanaest mjeseci.

Dok je županijski Zavod za javno zdravstvo na temelju rezultata provedenog monitoringa vode za kupanje dao godišnju ocjenu “izvrstan” za kupanje u 2019. godini za Bajer Đakovo, ona je za preostale dvije vode - jezera Jošavu 1 i 2 te Mlinac - “dobar”.

Spomenutom odlukom utvrđuje se i sezona kupanja na toj lokaciji - od 1. lipnja do 15. rujna, što ne znači da se građani ne mogu kupati na Bajeru i neovisno o tim datumima i definiranju sezone kupanja.

- Tijekom 2018. godine dobili smo javni poziv za uređenje kontinentalne plaže. No u knjigama se to nije vodilo kao bajer, nego kao oranica, pa su uslijedile aktivnosti prenamjene u plažu. Do ovog ispitivanja kakvoće i ispravnosti vode Bajera, Mlinca i Jošave takve aktivnosti nisu prije bile vođene - kaže zamjenik gradonačelnika Antun Galić. Plaža na Bajeru vodi se kao prirodna, s vegetacijom, neuređena. Prosječna temperatura vode u vrijeme sezone kupanja je 24,8 stupnjeva. U rubrici ‘vidljivo onečišćenje plaže’ navedeno je ‘ne’.

Donošenjem odluke stvaraju se preduvjeti za apliciranje projektnih prijedloga koji se odnose na uređenje ove lokacije za kupanje na nacionalne natječaje, kao i natječaje EU.

Analiza ispravnosti vode nastavlja se - za 2020. godinu Grad je za to sklopio ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana