Regija
14. KOBASICIJADA

Okupili se majstori, a najbolji je Dražen Torjanac
Objavljeno 17. veljače, 2020.
Proizvođačima je to poticaj da neprestano rade na kvaliteti, rekao je Stjepan Živković
VILJEVO - U prostorijama Lovačkog društva Kuna Viljevo održana je 14. Kobasicijada, ocjenjivanje i degustacija domaće slavonske kobasice, koju je tradicionalno organizirala udruga Čuvari slavonske tradicije Donji Miholjac, uz pokroviteljstvo Općine Viljevo, Grada Donjeg Miholjca i Osječko-baranjske županije.Okupljene su na početku, u ime organizatora, udruge Čuvari slavonske tradicije, pozdravili njezin potpredsjednik Valent Poslon i predsjednik Stjepan Živković, u ime domaćina, Općine Viljevo, načelnik Dominik Knežević, te pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Slavko Marjančević, koji je rekao kako je Kobasicijada lijepa tradicija iz koje je izrastao brend koji je priznat u Hrvatskoj, te se nada da će ga priznati i Europa. Zahvalio je organizatorima na trudu u organiziranju cijeloga događaja.

Kobasicijada udruge Čuvara slavonske tradicije postala je sve bolja manifestacija na kojoj proizvođači s miholjačkog područja utvrđuju svoje mjesto, istaknuo je predsjednik Udruge Stjepan Živković.

- Proizvođačima je to poticaj da neprestano rade na kvaliteti i postizanju što boljih rezultata – rekao je Živković.

Na natjecanje je dostavljeno 35 uzoraka kobasica natjecatelja iz Donjeg Miholjca, Viljeva, Rakitovice, Kućanaca, Marijanaca, Podravske Moslavine i Gata. Crvenijih i manje crvenih kobasica, manje ili više ljutih, slanih i neslanih, s više ili manje bijeloga luka, duže ili kraće dimljenih. Kobasice je ocjenjivalo tročlano stručno povjerenstvo prema najvažnijim kriterijima za kvalitetu (izgled, prerez, boja, miris i okus).

Prvo mjesto osvojio je Dražen Torjanac iz Rakitovice, drugo mjesto Matija Rajninger iz Viljeva, a treće Karlo Marjančević iz Viljeva. Osim priznanja koja su im uručena, najbolji su dobili i novčane nagrade.

Prvonagrađeni Dražen Torjanac i drugonagrađeni Matija Rajninger bili su spriječeni doći te smo trećenagrađenog proizvođača kobasice Karla Marjančevića upitali kako napraviti kvalitetnu domaću kobasicu.

- U pripremi nema nikakvog tajnog recepta. Treba kontrolirati količinu začina, vrstu i kvalitetu mesa te ukupni okus gotovog proizvoda. Meso mora biti kvalitetno, zrelo, dobro termički obrađeno, pogoditi omjer začina te sušiti na zraku. Mi smo ove godine rano imali kolinje, pa su kobasice tvrde, dok su kod drugih mekane. Ove godine napravili smo oko 180 kilograma kobasica i kulena - rekao je Karlo Marjančević, koji se prvi put odlučio prijaviti na natjecanje.

Snježana Fridl
Većina neodgovarajuće teksture
Predsjednik ocjenjivačkog suda, izv. prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević s

Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, utvrdio je da je primjetan trend uzlaznog poboljšanja kakvoće, ali da ove godine ima podosta uzoraka neodgovarajuće teksture. “Pretpostavlja se da je preveliki maseni udio vode u uzorcima. To znači da kobasice nisu prošle onaj najvažniji dio, zrenje, da bi dobile odgovarajuću teksturu, aromu, miris i okus. Pretpostavlja se da je to povezano s vremenskim uvjetima jer velika većina proizvođača nema automatizirane komore za dimljenje i sušenje, nego se radi na starinski način i kobasice su bile izložene vremenskim atmosferskim uvjetima koji nisu bili povoljni”, rekao nam je Krešimir Mastanjević.
Možda ste propustili...

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike