Osijek
U GISKO-U POČEO FESTIVAL JEZIKA

Samostalno učenje njemačkoga jezika
Objavljeno 17. veljače, 2020.
Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek već osmu godinu zaredom Festivalom jezika obilježava Međunarodni dan materinskoga jezika nizom aktivnosti i radionica, a susreti se ove godine održavaju od 14. do 22. veljače u Odjelu za rad s djecom i mladima te Austrijskoj čitaonici. Cilj je pridonijeti kulturnoj razmjeni i očuvanju tradicionalnih vrijednosti te predstavljanju materinskog jezika kroz igru, priču i pjesmu.


Jedna od prvih aktivnosti Festivala bila je prezentacija pod nazivom "Kako učiti njemački uz pomoć besplatnih aplikacija, serija i YouTubea" održana proteklog petka pod vodstvom Tanje Krstanović, mag. informatologije i djelatnice knjižnice. "Samostalno sam učila njemački jezik godinu dana, nakon čega sam upisala i tečaj, a trenutno ga ponovno učim sama. Iako sam završila Jezičnu gimnaziju, gdje sam godinama učila njemački, nisam bila zadovoljna stupnjem njegova poznavanja. Tek kada sam završila studij i krenula u potragu za poslom, shvatila sam koliki mi je minus što mi je njemački tako loš. S obzirom na to da imam iskustva i sa samostalnim i s organiziranim, odnosno stručnim učenjem, mogu reći da oba imaju i prednosti i mane. Kod samostalnog je najteže krenuti i natjerati se na svakodnevno učenje, međutim brojne su mogućnosti za ostanak u kontaktu s jezikom, poput aplikacija, filmova, knjiga ili kratkih videa na YouTubeu koji su i meni bili odličan trik za usavršavanje znanja", zaključila je Krstanović. Zanimljivom su predavanju, uz zainteresirane građane, prisustvovali i učenici Jezične gimnazije kojima je, kako su priznali, njemački jezik izuzetno drag i uče ga desetak godina, a vide ga i kao veliko bogatstvo u poslovnom svijetu.
Svi koji se još žele uključiti u Festival jezika u GISKO-u dobrodošli su na neku od sljedećih aktivnosti poput izložbe postera "Od izvornika do prijevoda" (17. - 22. veljače); Igre i priče na ruskom jeziku (17. veljače u 10 sati); Mađarske narodne priče (18. veljače u 10 sati); Igre i priče na njemačkom jeziku (20. veljače u 10 sati); Zavičajne pričaonice (21. veljače u 9 sati); Čitateljski izazov na materinskom jeziku (22. veljače u 10.30). E. Nenadić
Njemački se jezik može svladati i samostalno, s pomoću medija kao što su aplikacije, serije ili YouTube
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike