Mozaik
“DIPLOMCI” I “VELIKI MEDVJED” U EUROPSKOM PROGRAMU STRUČNOG USAVRŠAVANJA

Hrvatski filmovi upali u EKRAN+
Objavljeno 17. veljače, 2020.
Filmski projekti "Diplomci" redatelja Hrvoja Mabića i "Veliki medvjed" Filipa Filkovića odabrani su za europski program stručnog usavršavanja EKRAN+, koji je fokusiran na proces kreativne predprodukcije i namijenjen je ključnim kreativnim osobama na projektu. Mabićev dugometražni prvijenac, film "Diplomci", najavljuje se kao "drugačija coming of age priča u kojoj su jake intimne drame tijesno povezane s jednim historijskim momentom - američkim predsjedničkim izborima 2016. godine".

Osim režije, Mabić potpisuje i scenarij. Producentica je Sabina Krešić, a film nastaje u produkciji kuće Fade In.

"Veliki medvjed" Filipa Filkovića žanrovski se može pozicionirati kao drama s elementima trilera i avanturističkog filma. Priča je to o otuđenoj braći Davidu i Roku, koji odluče provesti vikend na planini kako bi izgladili odnose pune osjećajima zamjeranja i krivnje. Scenarist i redatelj je Filković, suradnica na scenariju Dora Šustić, a iza projekta stoji produkcijska kuća Antitalent.

EKRAN+ organizira poljski Wajda Studio i Wajda School, a održava se od 2007. u partnerstvu između nositelja projekta, Studija i filmske škole Andrzej Wajda i mnogobrojnih europskih filmskih fondova i europskih organizacija, među kojima je i Hrvatski audiovizualni centar, uz financijsku podršku Programa Creative Europe/MEDIA Europske unije.

Program se održava u tri sesije, počevši od 2. ožujka, pod mentorstvom Wojciecha Marczewskog, Udayana Prasada i Denijala Hasanovića. Treća sesija završava 23. lipnja, a zaključni dio programa bit će održan u prosincu. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike