Mozaik
KONTROVERZNA I VAŽNA TEMA PREMA ISTINITOJ PRIČI

Film "Bogu hvala" od 20.2. u našima kinima
Objavljeno 17. veljače, 2020.

Nakon što je prošao sudski proces kako bi se mogao prikazivati i nakon što ga je samo u Francuskoj vidjelo više od milijun gledatelja, film "Bogu hvala" francuskog redatelja Francoisa Ozona od četvrtka, 20. veljače, počinje igrati i u hrvatskim kinima.


Utemeljen na istinitim događajima, film prati tri muškarca koji se svaki na svoj način nose s posljedicama zlostavljanja jednog katoličkog svećenika, no zajedno ga pokušavaju spriječiti u daljnjem radu s djecom. Priča iz stvarnog života odnosi se na slučaj svećenika Bernarda Preynata, koji je 2016. optužen za seksualno zlostavljanje sedamdesetak dječaka u Lyonu, no još nije osuđen. Zbog straha da bi mogao utjecati na tijek suđenja, film je završio na sudu, no odlučeno je kako je sloboda umjetničkog izričaja ipak važnija te mu je dopušteno da krene u službenu kinodistribuciju, nakon čega je postao velikim kinohitom, ističe u najavi hrvatski distributer filma, Discovery.


Za taj svoj dosad najuspješniji film, koji je zaradio gotovo deset milijuna dolara u svjetskim kinima, Ozon je na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu osvojio veliku nagradu žirija. Nedavno je nominiran za čak osam nagrada Cesar, koje se dodjeljuju krajem veljače, u kategorijama najboljeg filma, režije, scenarija, glavnog glumca (Melvil Poupaud), sporednih glumaca (Swann Arlaud i Denis Menochet), sporedne glumice (Josiane Balasko) i montaže. Zbog same teme kojom se "Bogu hvala" bavi i načina na koji ju obrađuje, kritičari diljem svijeta uspoređivali su ga s američkim filmom "Spotlight“. Francois Ozon jedan je od predvodnika francuskog novog "Novog vala“ 21. stoljeća i član grupe francuskih filmaša povezanih s tzv. kinematografijom tijela. Dosad je snimio, među ostalim, "8 žena“, "Swimming Pool“, "Potiche“, "U kući“ i "Dvostruki ljubavnik“, a s većinom od njih natjecao se na najuglednijim svjetskim festivalima kao što su Cannes, Venecija i Berlin te bio nominiran za prestižne nagrade. H

Možda ste propustili...

NOVI HITOVI SPREMNI ZA GLASANJE

Objavljeni konkurenti za Hit ožujka

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike