Mozaik
53. MLADOST I LJEPOTA SLAVONIJE

Na Reviji djevojaka, snaša i momaka odabrani najbolji
Objavljeno 17. veljače, 2020.
Ove se godine predstavilo osam djevojaka, sedam momaka i pet snaša

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

U odličnoj organizaciji KUD-a ‘‘Šokadija‘‘ Stari Mikanovci u Domu kulture održana je 53. manifestacija "Mladost i ljepota Slavonije", gdje je za najbolje predstavljenu djevojku u nošnji proglašena Ena Fligić iz Slobodnice (Brodsko-posavska županija), najbolje predstavljen momak je Matej Eror iz Kaniže (Brodsko-posavska županija), te najbolje predstavljena snaša Dijana Klarić, Biškupci (Požeško-slavonska županija).

Sudionici ‘‘Revije djevojaka, snaša i momaka‘‘ morali su detaljno poznavati nošnju koju nose, bilo da je ona izvorna ili rekonstruirana, kao nakit, obuću, frizuru i pokrivala za glavu, znati običaj koji predstavljaju i tradiciju mjesta iz kojega dolaze, a prezentaciju su izveli dijalektalnim govorom.

U natjecateljskom dijelu priredbe natjecat će se pet snaša, sedam momaka i osam djevojaka, prosudbeno povjerenstvo u sastavu: mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, Gradski muzej Vinkovci, Dubravka Matoković, prof. Gradski muzej Požega i Jasmina Jurković, Petras, prof. Gradski muzej Virovitica odlučivali su o najbolje predstavljenoj snaši, djevojci i momku.

U kategoriji djevojaka natjecale su se: Ivana Bošnjak, Gradište (Vukovarsko-srijemska županija), Marija Ferić, Novi Perkovci (Osječko-baranjska županija), Ena Fligić, Slobodnica (Brodsko-posavska županija), Marta Nikolić, Andrijaševci (Vukovarsko-srijemska županija), Dunja Odobašić, Donja Vrba (Brodsko-posavska županija), Helena Rugaš, Čačinci (Virovitičko-podravska županija), Antonija Šuran, Andrijaševci (Vukovarska-srijemska županija), Ivana Vidinović, Tordinci Vukovarsko-srijemska županija). Najbolje predstavljena djevojka bila je Ena Fligić, prva pratilja je Ivana Vidinović, a druga pratilja Marta Nikolić.

U kategoriji snaša natjecale su se Daniela Bušljeta, Čačinci (Virovitičko-podravska županija), Petra Erceg, Velika Kopanica (Brodsko-posavska županija), Anamarija Ivšan, Antunovac (Osječko-baranjska županija), Dijana Klarić, Biškupci (Požeško-slavonska županija), Ivana Matijašević, Novi Grad (Brodsko-posavska županija). Najbolje predstavljena snaša je Dijana Klarić, prva pratilja je Anamarija Ivšan, a titulom druge pratilje okitila se Petra Erceg.

U kategoriji momaka natjecali su se: Matej Dorić, Svilaj (Brodsko-posavska županija), Matej Eror, Kaniža (Brodsko-posavska županija), Josip Knežević, Gradište (Vukovarsko-srijemska županija), Ivan Kolik, Gradište (Vukovarsko-srijemska županija), Hrvoje Levaković, Rokovci (Vukovarsko-srijemska županija), Dario Novoselac, iz Strošinaca (Vukovarsko-srijemska županija), Darko Sušenka, Čepin (Osječko-baranjska županija). Najbolje predstavljen momak je Matej Eror, drugo mjesto osvojio je Ivan Kolik, a treći je Dario Novoselac.

Etnokutak osmislio je scenograf Josip Knežević, a prikazani su Mikanovački stanovi, gdje su o stanu govorili Stjepan Gašparović, u čijem je vlasništvu jedini ‘‘aktivni‘‘ stan u Mikanovcima, koji se nalazi na podgajačkoj strani, u Boku, a uzgajaju se ovce, i mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, Gradski muzej Vinkovci.

Tradicija duga 53 godine potvrđuje prestižnost i kontinuitet ovog tipa tradicijskog događanja te njezino uvrštenje u kulturne prioritete Vukovarsko-srijemske županije, dokaz je kulturne i etnološke vrijednosti, na ponos organizatora, kojeg su podržali Općina Stari Mikanovci, Vukovarsko-srijemska županija i Ministarstvo kulture RH.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike