Regija
BARANJSKO POKLADNO LUDILO

Buše, “izbijanje pijetla” - Kakasutes, pokladna jahanja, maskenbali...
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Baranjsko pokladno "ludilo" kreće iz Baranjskog Petrovog Sela, čije će ulice u nedjelju (16. veljače) zauzeti Male buše, kao uvertira u Petaračke buše, tradicionalnu pokladnu manifestaciju koja će biti nastavljena 23. veljače, a kulminirati 25. veljače, uoči Pepelnice. Održat će se nastupi brojnih KUD-ova, planirane su i zabave u mjesnom Domu kulture, a točku na "i" u utorak (25. veljače) stavit će Mejaši. Toga će se dana, osim mimohoda Strašnih buša, čitati "vrabac", uz spektakularno spaljivanje fašnika, kao i bogatu gastroponuda uz vola na ražnju.

Vardarčani 22. i 23. veljače organiziraju tradicionalni Kakasutes, tijekom kojeg će, između ostaloga, u subotu biti uprizoreno "izbijanje pijetla" (navečer će nastupiti Aranycsardas i Twins band), a za nedjelju je planirano natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša.

Ne treba zaboraviti ni na baranjska pokladna jahanja. Prvo od njih je 22. veljače u Branjinom Vrhu, a na ulice Popovca jahači će izaći 25. veljače. Kao i svake godine, u organizaciji Grada Belog Manastira, uz pomoć obrazovnih ustanova i mjesnih udruga, 25. veljače bit će održan veliki dječji maskenbal. Maskirane sudionike primit će gradonačelnik Tomislav Rob, a sve će završiti na središnjem gradskom trgu, uz zabavni program i predstavljanje maski odnosno maskiranih skupina. Zabave pod maskama bit će organizirane diljem Baranje, posebice u mjestima u kojima žive podunavski i podravski Šokci. I.G.
Najčitanije iz rubrike