Osijek
ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ INFORMATIKE “INFOKUP”

Na Infokupu znanje i vještine u pet kategorija odmjerilo čak 86 osnovaca
Objavljeno 15. veljače, 2020.
Dom tehnike Osijek jučer je ugostio najbolje mlade informatičare na još jednom županijskom natjecanju iz informatike Infokup, a svoje su znanje došli pokazati brojni osnovnoškolci iz cijele Osječko-baranjske županije. Preduvjet za sudjelovanje bio je prolazak školskog natjecanja, kaže Ivo Grgić, tajnik Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, i dodaje da ga je ispunio velik broj natjecatelja.

"Ove se godine 86 učenika natjecalo u pet kategorija, a to su: Logo, Primjena algoritama, Digitalne kompetencije, Osnove informatike i Razvoj softvera u programima Logo, Python i C++. Ono što je primjetno posljednjih godina je to što se sve više učenika okreće digitalnim kompetencijama i osnovama informatike, dok ih s druge strane sve manje sudjeluje u algoritmima i programiranju. Iz toga vidimo da su im ti programi postali zahtjevniji jer traže daleko više uloženog vremena i truda u pripremi za natjecanje", kaže Grgić i podsjeća da je nastava informatike od prošle godine uvedena kao redovni predmet, prvo za učenike petih i šestih razreda, a potom i za učenike sedmih i osmih razreda. "Naravno da se može očekivati da će se, kada sva djeca sustavno budu uključena u redovnu nastavu informatike, javljati i veći broj natjecatelja u ovim kategorijama s obzirom na to da će biti dovoljno sati za učenje programiranja. Valja naglasiti da se programiranje uči i u izvannastavnim aktivnostima koje se nude u sklopu programa Doma tehnike i Centara tehničke kulture na području naše županije, a dobrodošli su svi učenici osnovnih škola, od petog do osmog razreda", istaknuo je Grgić.

Tehničke aktivnosti u kojima ovi mladi ljudi sudjeluju znatno pridonose razvoju njihova znanja, vještina, samostalnosti i odgovornosti, a natjecanjem stječu afirmaciju svog talenata i predanog rada, u čemu im nesebično pomažu i njihovi učitelji-mentori. Jedna od njih je i Marija Ivanković, profesorica matematike i informatike iz Osnovne škole kralja Tomislava Našice, koja je na ovogodišnji Infokup došla s dva učenika. "Jedan je peti razred, a drugi osmi i njemu ovakva natjecanja nisu nikakva nepoznanica jer već godinama sudjeluje u kategoriji Logo. Nešto opsežnije pripreme imala sam s učenikom petog razreda, a sve su izvođene na računalu, otprilike dva sata tjedno dodatno, uz redovnu nastavu. Malo pojašnjenja radi, zadatak je učenicima u spomenutoj kategoriji Logo nacrtati određeni složeni lik koji im je zadan u programskom jeziku. Pri tome postoje različite ulazne vrijednosti i funkcije koje moraju unijeti, a zapravo moraju dobro znati matematiku kako bi ju bili u stanju primijeniti na ovakav tip informatičkih zadataka", zaključila je profesorica Ivanković.

Podsjetimo, Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije okuplja 65 udruga tehničke kulture na području županije radi zajedničkih aktivnosti na širenju tehničke kulture prema djeci i odraslima, a djeluje u trima gradovima: Osijeku, Našicama i Valpovu.
E. Nenadić
65

udruga okuplja Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije
Možda ste propustili...

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana