Magazin
TJEDNI OSVRT

Kovač bi i preko Tita do vrha HDZ-a
Objavljeno 15. veljače, 2020.

Počeo je otvoreni rat dvaju blokova u HDZ-u zbog unutarstranačkih izbora, i ne biraju se sredstava. Riječ je o srazu timova koji se bore za što veći utjecaj svojih kandidata za predsjednika stranke, aktualnog predsjednika i premijera Andreja Plenkovića te njegova izazivača Mire Kovača.

Iako je predizborna kampanja tek na početku, izbori ipak nisu tako daleko, nego već 15. ožujka. Stoga se i očekivalo nešto konkretnije kada je riječ o programima, naročito od Kovača, za sada jedinog Plenkovićeva protukandidata. No, ništa od toga! On je još u prošlosti, pa se samim time naslušamo svega i svačega - već zaboravljene Istanbulske konvencije, zatim tko je ili nije više za nasljeđe prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a u igru je ušao čak i sam Tito. No Plenkovićev stožer tvrdi da je Kovač bio za Istanbulsku konvenciju, a danas se srami svojih stajališta. Nadalje, Kovač je izajavio: “Kad mi pobijedimo, neće više biti faraona ili Josipa Broza Tita u HDZ-u.” Kako to do danas još nikada nitko nije spominjao na takav način, i mnogi su se politički analitičari zapitali o čemu on to i kamo to vodi. A na društvenim mrežama bilo je i vrlo kreativnih šala na račun kampanje koja to još uvijek, po svemu sudeći, nije jer i Plenković mora odgovarati na isprazne provokacije, ipak se trudeći iznijeti bar nešto od programa koji je usmjeren prema stabilnosti Hrvatske.

Inače, Kovač je u svojim javnim nastupima postao agresivniji tek nakon što je na Plenkovića javno nasrnuo i zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjedik Sabora Milijan Brkić. Visoki politički izvori bliski Plenkoviću o tome pak kažu da Brkić “laže, prelazi mjeru, pretjeruje u javnim napadima i pokušava nametnuti neviđeno bezobraznu zamjenu teza”. Smatraju također da je vrhunac licemjerja kada se Brkić poziva na moral, što podsjeća na njegov obrazac ponašanja iz afere SMS, ali i brojnih drugih. Mnogi su mišljenja da ga čak i Davor Ivo Stier, iz Kovačeva tima i kandidat za potpredsjednika HDZ-a, smatra utjelovljenjem klijentelizma i politički neprihvatljivog ponašanja. Uz to i predsjednik Sabora te glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković je zaprijetio: “Neke ćemo stvari toliko razgoliti da će nekima biti neugodno.”

Dakle, kada se sve skupa sagleda, lako je moguće da Plenković ponovno bude izabran za šefa HDZ-a, iako se ni jednom predsjedniku stranke prije njega nije iskazivalo toliko nepovjerenja. Ali HDZ se već dobro opekao u vrijeme kad je Karamarko rušio vlastitu vladu, pa je Plenkovićeva pobjeda nad neuvjerljivim Kovačem ipak izvjesnija. Zato iz njegova tima i poručuju da treba smiriti strasti.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike