Magazin
DUBRAVKA ŠUICA:

Internet mora biti dostupan i siguran za sve
Objavljeno 15. veljače, 2020.
POTPREDSJEDNICA EUROPSKE KOMISIJE ZA DEMOKRACIJU I DEMOGRAFIJU

Europska Komisija u povodu Dana sigurnijeg interneta 2020., ističe potrebu za podizanjem svijesti i djelovanjem u pogledu pitanja internetske sigurnosti. Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager, potpredsjednica za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová, potpredsjednica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas, povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton i povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel u povodu toga objavili su zajedničku izjavu.

Koje su najvažnije činjenice s kojima Europska komisija želi upoznati europsku i svjetsku javnost, ne samo za Dan sigurnijeg interneta, nego i općenito kada je riječ o pitanjima internetske sigurnosti?

- Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta odlična je prilika da se razmotre izazovi kako bi se osiguralo da internet bude siguran za sve. Jačanje kibersigurnosti i borba protiv štetnih sadržaja kao što su nezakonit govor mržnje, teroristička propaganda, sadržaj povezan sa zlostavljanjem djece i dezinformacije, ključni su prioriteti Europske unije kako danas, tako i u budućnosti.

Koja je u tom kontekstu uloga Europske komisije, napose kad se radi o medijskoj pismenosti i obrazovanju?

- Komisija se obvezuje surađivati s civilnim društvom i građanima kako bi povećala digitalnu i medijsku pismenost provedbom Europske strategije za bolji internet za djecu te će predložiti ažurirani Akcijski plan za digitalno obrazovanje. U buduću strategiju o pravima djeteta uključit ćemo i prava maloljetnika na internetu te ćemo promicati uporabu umjetne inteligencije kako bismo na internetu lakše pronašli i uklonili materijal povezan sa seksualnim zlostavljanjem djece.

Je li Europska unija već sad spremna za novi iskorak u digitalno doba, za još brži i učinkovitiji razvoj?

- Zajedno s mrežom centara za sigurniji internet koju financira Europska unija, odborima za Dan sigurnijeg interneta, Savezom za bolju zaštitu maloljetnika na internetu i svim partnerima posvećenima sigurnosti na internetu diljem svijeta, nastavit ćemo raditi na daljnjem povećanju sigurnosti interneta. To će značajno pridonijeti boljoj i efikasnijoj prilagodbi Europe digitalnom dobu 21. stoljeća.

Inače je Dan sigurnijeg interneta važan međunarodni događaj koji se održava svake godine u veljači i njegov cilj je promicanje sigurnije i odgovornije uporabe internetskih tehnologija i mobilnih telefona među djecom i mladima diljem svijeta.(EK/DJ)
Najčitanije iz rubrike