Kultura
HNK ZADAR: "CIGLA" FILIPA ŠOVAGOVIĆA

Drama o raspadu sustava, obitelji i pojedinca
Objavljeno 15. veljače, 2020.
Iako je tijekom godina prepoznata kao jedna od najvažnijih i najbolnijih ratnih hrvatskih drama 90-ih i iako je mjestom radnje, duhom i specifičnim humorom smještena na zagrebačku periferiju, Cigla nije nikada postavljena u Zagrebu. Dramski prvijenac Filipa Šovagovića praizveden je u HNK-u u Splitu 1998., a zadarska publika imala je priliku vidjeti predstavu u travnju 1999. Drama je to o raspadu sustava, obitelji i pojedinca ispisana kao svojevrsna kronologija događanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995.


U utorak, 18. veljače, hvaljena predstava GDK-a Gavella, u režiji Krešimira Dolenčića, gostuje u HNK-u u Zadru. Igraju: Filip Križan, Ranko Zidarić, Tena Nemet Brankov, Ivana Bolanča, Enes Vejzović, Ivan Grčić i Đorđe Kukuljica.


- Ona je ‘vremensko putovanje‘ koje prijelomnu 1991. godinu koristi kao metaforu za suočavanje s teretom naslijeđa prošlosti. U vrijeme kada je napisana i praizvedena, bila je svježi tekst o ratu i poraću, no 2019. je 1991. postala neka metafora života; danas uzbune i mobilizacije postoje u nekom drugom obliku, danas smo pucanjem, mobilizacijama, uzbunama i ratovima opterećeni drukčije - rekao je Dolenčić.

Riječ je o socijalno osviještenoj i društveno važnoj predstavi koja suvremenim kazališnim postupkom i izvrsnim glumačkim kreacijama propituje utjecaj rata na obitelj i odnose, govori i o stravičnim posljedicama rata, gubljenju ideala i prepuštanje letargiji. N.Vek.
Možda ste propustili...

3. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI

70-ak autora propituje odnos rada i nerada

DANCE INN/OUT PREDSTAVLJA "SPEKTAKL" I "PORTRETE"

Između vlastitog stava i grupnog (ne)razumijevanja

SAMOSTALNA IZLOŽBA IVE MUŠKIĆ U GALERIJI CRTA

Grad postaje prazan, parkovi postaju beton

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USPJEH POŽEŽANA

Matošević sveukupna pobjednica

2

PROGRAMSKI SVE ZANIMLJIVIJI KELEMENOVI DANI

Ni nakon 26 godina slatinski festival nije posustao

3

NOVA KNJIGA MALE SLATINSKE BIBLIOTEKE

Župnik Udovičić svoje župljane 26 godina snažio je vjerom i blagoslovom