Osijek
POČELE ALERGIJE

Prus: Simptomi su prilično slični kao kod viroze
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Najveći priljev alergičara u osječki se KBC očekuje kad krene cvjetanje vrbe, potom i ambrozije

Kao da nije bilo dovoljno što je građane poharala sezona viroza, nego su u posljednje vrijeme i brojni slučajevi alergija. Biljke koje u ovo vrijeme stvaraju najviše problema su lijeska, vrba i joha, no prema riječima doc. dr. sc. Višnje Prus, voditeljice Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju osječkog Kliničkog bolničkoga centra, još uvijek nema toliko pacijenata koliko ih se, primjerice, očekuje u ožujku. To ne znači, kaže, da alergičari ne osjete prve simptome.

- Počinje grmoliko bilje i već tradicionalno stvara poteškoće. Ne mogu reći da je kod nas velika gužva jer pacijenti najprije odlaze svome liječniku kod pojave prvih simptoma. Problem je u tome što su simptomi alergije vrlo slični simptomima viroza, koje su sad aktualne. Naime, kada je riječ o respiratornim tegobama, lako se mogu zamijeniti viroza i alergija, no naglašavam da kod alergija nema lošeg općeg stanja ni temperature. Problemi su vezani uz suzne oči i teže disanje - pojašnjava dr. Prus, dodajući da u slučaju pojave simptoma građani trebaju uzeti antihistaminik, a u nekim slučajevima potrebna je i dodatna obrada, odnosno blaža terapija.

Razlika između alergija i viroza očituje se i vrstom sekreta koji je kod viroze, kaže dr. Prus, gust, a osim toga, alergija ne izaziva bolove u mišićima. Dođe li do suhog nadražajnoga kašlja, kod alergija se neće pojaviti i teška klinička slika.

- Ako netko osjeti simptome, treba svakako izbjegavati rad na otvorenom, kao i teže tjelesne aktivnosti. Više će problema biti u ožujku kad krene breza, koja cvjeta do četiri tjedna. Valja pripaziti i javiti se liječniku obiteljske medicine, a ako bude potrebe, i nama u Zavod na dodatna testiranja - dodaje dr. Prus.

Marija Mihelić
3

su vrste biljke trenutačno aktualne i prepoznate kao alergeni. To su lijeska, joha i vrba. Za oko mjesec dana očekuju se alergije na brezu.
ALERGIJE NA KUĆNU PRAŠINU, PERJE...
Mnogo više od osoba alergičnih na biljke u Zavod se javljaju osobe alergične na kućnu prašinu, perje i s kroničnim urtikarijama.

- Imamo dosta i cjelogodišnjih rinitisa vezanih uz unutarnje alergene. Nerijetko se to događa kod djece i tada su prisiljeni trajno uzimati terapiju i pratiti funkciju pluća da ne bi bolest prešla u kroničnu. Mi imamo dosta pacijenata tijekom cijele godine, no činjenica je da je, kada je u pitanju alergija na biljke, ambrozija najjači alergen i da nam se u kolovozu javlja mnogo osoba s tim problemom - kaže dr. Prus.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana