Osijek
BISKUP IZ TANZANIJE U POSJETU OSIJEKU

Predvodit će misu u konkatedrali
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Osječki vjernici imat će rijetku priliku upoznati jednog afričkog biskupa. Kako nam je rekao župnik Župe sv. Petra i Pavla, apostola, i gornjogradski dekan, mons. Adam Bernatović, pomoćni biskup Nadbiskupije Arusha u Tanzaniji, mons. Prosper Balthazar Lyimo predvodit će misno slavlje u konkatedrali u nedjelju, 16. veljače, s početkom u 18.30 sati.

Bit će to prigoda za upoznavanje s prilikama u kojima žive katolici u toj zemlji na istoku Afrike. Prema Bernatovićevim riječima, mons. Lyimo došao je zahvaliti vjernicima iz Hrvatske na pomoći koju iskazuju njegovoj nadbiskupiji i cijeloj Crkvi u Tanzaniji u širenju Radosne vijesti. Sav novac prikupljen od milodara bit će predan gostu iz Afrike za potrebe njegove Nadbiskupije. Kako se može pročitati u župnom pastoralnom letku, Nadbiskupija Arusha je 2013. proslavila 50 godina od svoga osnutka. Od četiri župe na početku svoga djelovanja danas je ta katolička zajednica narasla na pedesetak župa. Veliki su dio pastoralnog posla odradili katolički misionari iz cijelog svijeta. Među njima je trenutno četvero Hrvata: don Ante Batarelo, don Dražen Klapež, don Nikola Sarić i s. Kaja Perić, redovnica Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka iz Njemačke provincije.

Monsinjor Lyimo nije prvi put u našoj Nadbiskupiji. Kako bilježi službeni portal Đakovačko-osječke nadbiskupije, boravio je u posjetu i prije četiri godine. Tom ga je prilikom primio nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić, a u društvu pomoćnog biskupa Arushe bio je i redovnik spiritanac, pater Jasapath Mosha, župnik Župe sv. Antuna Padovanskog iz Podvinja, koji je rodom iz ove tanzanijske nadbiskupije. Koliko je Katolička Crkva u Hrvata nazočna u tom dijelu svijeta govori i podatak koji je 2016. iznio mons. Lyimo o djelovanju čak sedmero hrvatskih misionara u toj zemlji. U Tanzaniji, koja broji 57 milijuna stanovnika, 61 posto je kršćana (najviše je katolika), a muslimani čine 35 posto. D. Celing
Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije