Osijek
KOMUNALNA INFRASTRUKTURA

Kanižlićeva i dalje ostaje najvažniji projekt ove godine
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Za realizaciju ovogodišnjeg programa komunalnih površina predviđeno je nešto više od 73 milijuna kuna

Iako je prošle godine bila predmetom brojnih prijepora, pa i prave lokalne političke krize, realizacija ceste u nastavku Kanižlićeve ulice i ove je godine visoko na listi komunalne infrastrukture predviđene za realizaciju. Ne čudi, jer bez nje praktički nema ni početka gradnje Prve gimnazije, a usko je vezana i uz projekt gradnje novog nogometnog stadiona, odnosno kampa NK-a Osijek općenito. Osim samog kolnika, uz tu bi se prometnicu trebao riješiti i cijeli niz pratećih elemenata, poput sustava oborinske odvodnje, pratećih pješačkih i (vjerojatno), biciklističkih staza. O njoj ovisi i početak realizacije rekonstrukcije tramvajske pruge... Zaključno i ove godine to će biti ne najskuplji, ali logistički najvažniji komunalni zahvat u Osijeku.

Za realizaciju ovogodišnjeg programa građenja komunalne infrastrukture, a usvojenom na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća, predviđeno je nešto više od 73 milijuna kuna. Ta će sredstva dobrim dijelom biti namaknuta iz vlastitih prihoda Grada (komunalni, vodni doprinos, naknada od koncesija...), kapitalnim pomoćima iz državnog proračuna i EU sredstvima te dijelom i sredstvima kreditnog zaduženja.

Kao što smo prije i najavljivali, u planu je realizacija kružnih tokova na Zelenom polju i Josipovcu (kod tzv. ipsilona), daljnjeg nastavka razvitka infrastrukture na prostru sveučilišnog Campusa, uklanjanje arhitektonskih barijera te gradnja dječjih igrališta. S iznosom od 1,3 milijuna (a izvor je naknada od koncesija) pristupit će se gradnji, sanaciji i rekonstrukciji energetski učinkovite javne rasvjete prema dostupnom materijalu, pretežito u ulicama Donjeg grada (uključujući i Trg bana Josipa Jelačića), ali i Tvrđavici, Podravlju i Josipovcu. Nastavit će se s uređenjem/gradnjom parkirališta - ne nužno onih koja će biti pod zonom naplate, nego zbog dotrajalosti, primjerice na Vijencu A. Cesarca.

Posebna stavka, odnosno program, vezana je uz prostore za gospodarenje komunalnim otpadom, te se tu podrazumijeva sanacija i nastavna briga o saniranim odlagalištima Sarvaš, Filipovica, Nemetin i Lončarici Velikoj...

Kao i svake godine, dio sredstava iskoristit će se za gradnju groblja, a preko nekoliko izvora (pretežito sredstvima kreditnog zaduženja iz 2019. godine), planira se početak realizacije projekta krematorija.

S Hrvatskim vodama realizira se nekoliko projekta - prije svega šetnice uz dravsku obalu. Prošle je godine realizirano zacjevljenje kanala Crni fok, između Višnjevca i Josipovca, u Dubrovačkoj ulici, pa su tako još jednom prometnicom spojena ova dva prigradska naselja. Iz oba Mjesna odbora i dalje se nadaju nastavku tog projekta, odnosno da će se etapno u cijelosti zacijeviti kanal koji s južnih oranica oko Osijeka skuplja oborinsku vodu i ulijeva ih u Dravu. Na području Ankin dvora najavljuje se gradnja javnih prometnih površina, a na sve atraktivnijem prostoru Pampas, do jučer gotovo zanemarenog, realizira se gradnja kolektora oborinske odvodnje.

Potpomognuta sredstvima europskih fondova realizirat će se i planirana poboljšanja postojećih biciklističkih staza na Tenjskoj i Biljskoj cesti, ovdje se govori o iznosu od 3,15 milijuna kuna. Uz ovo, valja naglasiti da je tu još i program održavanja komunalne infrastrukture, pretežito pješačkih staza i javne rasvjete, koji svaki za svoje područje utvrđuju Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Dario Kuštro
REDOSLIJED REALIZACIJE OVISI O...
Iako su sve planirane gradske investicije popisane na okvirnoj listi, one se neće nužno realizirati prioritetno, nego kako se budu ostvarivale pretpostavke, poput rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, ishođenje nužnih akti... Ali, ne skrivaju to u Gradu, i sukladno ostvarivanju prihoda planiranih za realizaciju pojedinog projekta, tako će se i sve redom realizirati.
Možda ste propustili...

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike