Svijet
NE ŽELI OSTAVITI PROSTORA MOSKVI I PEKINGU

Pentagon počeo preustroj snaga u Africi
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Pentagon je u srijedu izvijestio o prvom preustroju svojih snaga u Africi u okviru kojega će vratiti u zemlju borbenu postrojbu koju će zamijeniti "instruktori" zaduženi za obuku afričkih kolega. Ministar obrane Mark Esper "naredio je raspoređivanje 1. brigade za pomoć sigurnosnim snagama (SFAB) kopnene vojske na kontinentu radi izvršavanja zadaća obuke, savjetovanja i pomaganja u afričkim zemljama koje su u središtu američkog interesa", rekla je u priopćenju glasnogovornica Pentagona Alyssa Farah. Njihov dolazak, koji treba pridonijeti "uspješnijem natjecanju s Kinom i s Rusijom" u Africi, omogućit će američkoj vojsci da borbene postrojbe 101. zračno-desantne divizije vrati u bazu Fort Campell, u Kentuckyju, na jugu SAD-a, dodala je.


Prema riječima čelnika Pentagona koji je htio ostati anoniman, ova zamjena koja je planirana u idućim tjednima, ne znači da će se smanjiti broj američkih vojnika na terenu, jer će 800 "instruktora" zamijeniti gotovo isti broj vojnika koji se vraćaju kući.


SAD želi smanjiti svoje protudžihadističke operacije u svijetu kako bi bolje mogao odgovoriti na, kako smatra, rusku i kinesku prijetnju svojoj vojnoj premoći u svijetu.
Ali istodobno ne želi u Africi ostaviti prostora Moskvi i Pekingu koji žele ojačati svoj utjecaj na kontinentu, istaknuo je u srijedu glavni zapovjednik američkih kopnenih snaga u Africi general Roger Cloutier.H
Možda ste propustili...

HODOČASNICI I RAT NA BLISKOM ISTOKU

Umjesto u Svetu Zemlju dolazit će u Međugorje

SRBIJA I SUOČAVANJE S ISTINOM

Vučića ljuti rezolucija o Srebrenici

Najčitanije iz rubrike