Tehno
USPOREDNI TEST: SAMSUNG GALAXY S10 PLUS VS. GALAXY S9 PLUS

Donosi vidljive novosti u pogledu dizajna i performansi
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Na testu imamo dvije generacije jednog telefona, idealna prilika za direktnu usporedbu

Ovih dana Samsung je predstavio obitelj svojih novih flagship modela, o čemu smo već pisali na portalu CroPC.net. Naravno, već svi znaju, riječ je o čuvenoj Galaxy S seriji koja sada nosi brojku 20. Brojka 11 valjda nije imala smisla, pa smo nakon Galaxy S10 serije skočili na S20. Dok nam najnovija serija ne stigne u ruke, mi smo se u zadnje vrijeme pozabavili s dvije itekako dobre serije, S9 i S10, i to u izvedbi Galaxy S10 Plus i Galaxy S9 Plus. Imati dvije serije u ruci, a ne napraviti usporedni test, bila bi šteta. Stoga, u nastavku donosimo direktnu usporedbu ova dva telefona u nekoliko kategorija.

Dizajn              1:1
O ukusima se ne raspravlja, dobro je znana tvrdnja. Ono što je nekome lijepo, drugome nije, i obratno. Za Galaxy S10 Plus i Galaxy S9 Plus svi ćemo se složiti kako su lijepo i privlačno dizajnirani uređaji. Razlike sprijeda teško je uočiti, posebice kada je zaslon ugašen, a uključivanjem zaslona rupica za prednju kameru na S10 Plus na prvu će i laiku otkriti koji je koji model. Straga je priča drugačija jer S10 Plus donosi daleko moćniji arsenal kamera. Dimenzije telefona gotovo su identične, pa o tom pitanju velikih razlika nema. Kako je riječ o Samsungovim top-modelima, neupitno je govoriti o kvaliteti. Prva runda završava s 1:1.

Performanse       2:2
Performanse telefona već su godinama u drugom planu. I dok smo nekada pozorno iščitavali megaherce, gigaherce i količinu radne memorije, danas se podrazumijevaju vrhunske performanse koje vas nikada neće ostaviti na cjedilu. Takav je slučaj i s naša dva takmaca. Galaxy S10 Plus i Galaxy S9 Plus pršte od snage, pa iako je noviji model snažniji, u praksi malo tko će to primijetiti. Na oba uređaja ugodno je raditi, što god stavili pred ove telefone. Druga runda završava s 2:2.

Kamera       3:2
Samsung je u S10 Plus ugradio širokokutnu kameru koja donosi nebrojne mogućnosti igranja s fotografijom i stvaranja upečatljivih uspomena. Straga Galaxy S10+ ima trostruku kameru u konfiguraciji 12+12+16MP gdje je glavna 12MP s otvorom blende od f/1.5 do f/2.4, Dual Pixel autofokusom i OIS-om. Druga 12MP kamera je telefoto kamera s OIS-om i f/2.4 otvorom blende, autofokusom te podrškom za 2x optičko povećanje. Treća je pak ranije spomenuta UltraWide širokokutna s dokazano najširim kutom snimanja i f/2.2 otvorom blende. Ovakav arsenal stavlja S9 Plus u pat poziciju s kamerama koje čine 12 MP 1/2,55 ISOCELL senzor s lećom varijabilnog otvora od f/1.5 do f/2.4 s OIS-om i Dual Pixel PDAF autofokusom, te jedne 12 MP f/2.4 kameru s telefoto lećom za 2x optički zum, s PDAF autofokusom i OIS-om. S10 Plus ovdje s lakoćom pobjeđuje za rezultat 3:1.

Autonomija       4:2
Samsung Galaxy S10 Plus i Galaxy S9 Plus telefoni su od kojih se očekuje naporan cjelodnevni rad, i kao takvi, oba će uređaja pružiti autonomiju od jednog dana bez ikakvih problema. Međutim S10 Plus donosi veću bateriju od 4.100 mAh spram 3.500 mAh kod S9 Plus. Ta razlika donosi ipak malo više komfora i zaslužna je za prednost modela S10 Plus i pobjedu u ovoj rundi.

Ukupni dojam       5:2
Samsung Galaxy S10 Plus donio je blage, no vidljive novosti u pogledu dizajna i performansi, a uvjerljivo najveća prednost nad Galaxy S9 Plus modela je u kamerama. S10 Plus jednostavno je ovdje bolji za dva koplja. Iako je S9 Plus i dalje odličan model i uvjereni smo da svi koji ga imaju uživaju u njegovim mogućnostima, S10 Plus ipak je u ukupnom dojmu bolji. Bolja je kamera, dizajnerski je dotjeran, ima bolje performanse, veći zaslon. Samim time S10 Plus odnosi konačnu pobjedu rezultatom 5:2.

Marin Režić
Najčitanije iz rubrike