Sport
HOLLYWOOD NA BIKARI

Stigao je Brazilac Lima, a uskoro će doći Chagin rođak
Objavljeno 13. veljače, 2020.

Nije isključeno da scenaristi iz Hollywooda dođu na jugoistok Osijeka i filmski prepričaju zbivanja u Nogometnom klubu Metalac!

Sudionik trenutačno petog hrvatskog nogometnog razreda, odnosno osječko-baranjskog prvoligaškog saziva, koji je za tri stepenice niži od zenita toga radničkog kluba s Juga 2 utemeljenog prije 72 godine. U obje, naime, države u kojima je egzistirao dosegnuo je drugi po jakosti razred, a sada mu je primarna zadaća sačuvati opstojnost temeljeći to na uključivanju mladeži u rad sredine koja, između ostaloga, ima karakteristike velike obitelji. Zanimljivosti i rariteta nikad ne nedostaje u taboru "metalaca" za koji je nedavno igrao, u dobi od 50 godina, najstariji hrvatski aktivni nogometaš Ivan "Ero" Tomas. U novijoj povijesti zabilježeni su dolasci mnogih tamnoputih nogometaša iz Afrike, odnosno najviše iz Kameruna, od kojih je najpoznatiji Mathias Chago, koji je preko Metalca postigao zamjetnu profesionalnu karijeru i s međunarodnim predznakom. Istodobno postajući hrvatski zet i za kuma izabravši predsjednika Metalca Boru Ivkovića koji je u toj ulozi bio i Chaginu sunarodnjaku Kingu, tako zaokruživši broj na 18 kumstava u samostalnoj Hrvatskoj. Pri čemu mu je omaleni Engi "izmigoljio" jer je u brak stupio povratkom u Kamerun nakon što ga je djed odredio za plemenskog poglavicu te je morao zaključiti karijeru u Hrvatskoj. U ranijoj, pak, fazi kumovanja Ivković je svjedok na vjenčanju bio i već opjevanom Rumunju Dumitruu Mituu koji je odlučio vikendom iz Arada dolaziti u Osijek kako bi u zrelim igračkim godinama (45) pomogao Metalcu, odnosno bio zaštitni znak i promotor. Na startu dobivši kapetansku traku i izvodeći momčad na subotnji pripremni ogled sa šestoligašem iz Vardarca u kojemu je "odrađivao" prvu ratu ugovora jer mu je trener Zdenko Glumac namijenio svih 90 minuta u porazu (4:5) od toga vodećeg baranjskog županijskog drugoligaša. U tom susretu za Metalac je debitirao i prvi stranac nešto svjetlije puti, 24-godišnji Brazilac Vitor Hugo de Lima da Silva, pri tomu iskazujući kvalitetu za viši razred od ovoga u kojemu će igrati predstojećeg proljeća.

Predsjednik Ivković, međutim, samo nakratko se preorijentirao na Južnu Ameriku jer se "vratio" u Afriku odakle ovih dana očekuje Chagina rođaka kojeg je Mathias preporučio, a moguće da mu bude i neposredna potpora na travnjaku, kakvu je mogućnost najavio čelni čovjek "metalaca". Ako Chago bude zdrav i motiviran poput Mitua, kako bi u tandemu bili mamac za gledatelje koji, inače, u preskromnom broju posjećuju (nižerazredne) utakmice, a u neka druga vremena, na tadašnjoj Bikari, znalo ih se uprizoriti i više od tisuću, pa i dvije... D.Lekšan
Nikad dosadno
Prvi čovjek Metalca Boro Ivaković dugi niz godina trudi se da se na ŠC Ante Gotovina, odnosno Bikari, stalno događa nešto zanimljivo. Kroz Metalac su prošla mnoga poznata osječka nogometna imena, a na Jugu 2 jedno je vrijeme boravio i bivši vratar Vatrenih Danijel Subašić, a tri je utakmice za klub upisao i Mario Mandžukić.
Spektakl u Prvoj osječko-baranjskoj županijskoj ligi kad igra Metalac je zajamčen
Najčitanije iz rubrike