Novosti
BIVŠI PREMIJER NASTAVIO IZNOSITI SVOJU OBRANU

Sanader tvrdi da je u Austriji sam zaradio gotovo 2,7 milijuna eura
Objavljeno 12. veljače, 2020.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u srijedu je, u nastavku iznošenja svoje obrane u slučaju Fimi media na zagrebačkom Županijskom sudu, kazao da je tijekom boravka i rada u Austriji, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, zaradio gotovo 2,7 milijuna eura.


"U tvrtki Wapag zaradio sam 475.000 eura, u KCBS-u milijun eura, u agenciji Mayer press 600.000 eura, u svojoj konzalting-tvrtki 150.000 eura, u radu s medijima 45.000 eura, a u marketinškoj tvrtki AWS 65.000 eura. Radeći s austrijskim skijaškim savezom zaradio sam 10.000 eura, u studentskoj upravi i redakciji studentskih novina iz Innsbrucka 20.000 eura, od predavanja vjeronauka 65.000 eura, a u radu s fotografom Ivom Pervanom 15.000 eura. Supruga je u svojoj tvrtki Art konzalting zaradila 240.000 eura", objasnio je Sanader svoju imovinu.


Govoreći o zaradi u Austriji, Sanader je naglasio da je sudski vještak napravio nekoliko propusta u procjenjivanju njegove imovine. Tvrdi da vještak nije uzeo u obzir njegove poslove u Austriji, ali ni ono što je zaradio u Hrvatskoj prije odlaska u inozemstvo, ni zaradu njegova punca, supruge i njegova oca, koji je 30 godina radio u Njemačkoj. Dodao je kako novac na blokiranim računima njegovih kćeri potječe od darivanja prilikom njihovih krštenja i krizmi.


Sanader je u nastavku obrane izjavio da je 2011. imao zbirku umjetnina vrijednu 9,6 milijuna kuna, na koliko je njegove slike i skulpture procijenio vještak Igor Zidić. No smatra da je vještak trebao procijeniti nabavnu vrijednost tih umjetnina kada su nabavljane.


"Vrijednost umjetnina raste s godinama. Procijenjena vrijednost nema veze s onim cijenama po kojima sam ih ja nabavljao. Neke od umjetnina su mi poklonjene pa me je vještak trebao pitati koje od njih sam dobio na dar, kako bi se njihova vrijednost odbila", objasnio je, procijenivši da je za svoju zbirku ukupno platio dva milijuna kuna.


Iznoseći obranu, Sanader je naglasio da "nije zaradio na Fimi mediji i da je u svojem vlasništvu imao nekretnine i umjetnine još otprije. Dodao je da je stan u Splitu i tri stana u Zagrebu kupio još 90-ih.


"Tada nije bilo Fimi medije ni Ine MOL-a ni Hypa. Sve smo zaradili u Austriji, a sada mi tužiteljstvo zbog ovog postupka blokira račune pa ne mogu platiti vještaka da sve to dokaže", kazao je.


Sanader je i potvrdio da na austrijskom računu ima oko milijun eura, ali da je riječ o vrijednosnicama i obveznicama, za koje nije siguran koliko danas vrijede zbog blokade računa. "Duboko me vrijeđa ova nepravda jer smo dobro živjeli i prije 90-ih. Smatram da sam u ovom slučaju potpuno nedužan, kao i HDZ. Uvjeravam vas, kao njezin drugi predsjednik, da ta stranka nije zaslužila biti na optuženičkoj klupi", rekao je, ocijenivši da je postupak protiv njega i stranke pokrenut dva tjedna prije izbora 2011. godine.


"Tadašnji glavni državni odvjetnik procijenio je da će tada pobijediti SDP i želio im se prišmajhlati. Uvjeren sam da ova optužnica ne stoji", zaključio je Sanader, koji se izjasnio da ne želi odgovarati na pitanja tužiteljstva, nego samo na ona svoje obrane i sudskog vijeća.


Bivši premijer u utorak je prije iznošenja obrane ponovno odbacio krivnju u slučaju Fimi media, u kojem su na optuženičkoj klupi zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki i njegova bivša stranka te dio HDZ-ova vodstva iz Sanaderova mandata.


Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je počeo iznova krajem siječnja.


Svi optuženi, među kojima i HDZ, kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovo su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju, 2013., nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud. Ponovljeno suđenje, koje je počelo još 2016., prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je korupcijska afera i nazvana, u srpnju 2018., kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu.


Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula.
Uz Sanadera na optuženičkoj su klupi i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček.


Hina
Bivši premijer ponovo je odbacio krivnju u slučaju Fimi media, zbog kojeg mu se sudi
Možda ste propustili...

POPIS STANOVNIŠTVA: TRAŽE SE POPISIVAČI I KONTROLORI

Prednost studentima, osobama s iskustvom i - nezaposlenima

NAPOKON ZAVRŠEN POSTUPAK KOJI TRAJE OD 1995.

Mladiću doživotni zatvor, kriv je za ratne zločine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REORGANIZACIJA NA ŽUPANIJSKOM SUDU U OSIJEKU

Kvesiću oduzeti svi predmeti

2

URUŠAVANJE SOCIJALDEMOKRATA

Ako su razlog raspuštanja
rezultati, što je s Osijekom?

3

POPIS STANOVNIŠTVA: TRAŽE SE POPISIVAČI I KONTROLORI

Prednost studentima, osobama s iskustvom i - nezaposlenima