Regija
VRTIĆ PINOKIO KONAČNO IMA KOLEKTIVNI UGOVOR

Djelatnicima su plaće povećane već za siječanj
Objavljeno 13. veljače, 2020.
DONJI MIHOLJAC - Dječji vrtić Pinokio ima prvi put kolektivni ugovor koji je u primjeni od 20. siječnja 2020., a na snazi će biti godinu dana.
Ugovor je rezultat višemjesečnih pregovaranja Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske i Grada Donjeg Miholjca, osnivača vrtića. Kolektivnim ugovorom regulirana su prava i obveze za više od 30 zaposlenika, uređeno je pitanje plaća i drugih materijalnih prava, radnog vremena i organizacije rada, odmora, stručnog osposobljavanja te ostalih radnih i socijalnih prava zaposlenika, kao i mehanizmi njihove zaštite.


Ravnateljica vrtića Jadranka Landup je rekla kako važnost prvog ikada sklopljenog ugovora u vrtiću nije samo u povećanju plaća i osiguravanju ostalih materijalnih prava, već i činjenici da poslodavac vodi računa o djelatnicima.


- Djelatnicima su plaće za nekoliko stotina kuna povećane već za siječanj, a kvalitetno su riješena i ostala materijalna prava. Veća materijalna prava znače i zadovoljnije djelatnike za bolji sustav predškolstva. Mišljenja sam kako je ovo veliki korak na unaprjeđivanju kvalitete predškolskog odgoja i poštovanja prema djelatnicima vrtića o čemu gradska uprava kontinuirano vodi računa. Ovo smatramo priznanjem za našu struku i za sav trud i entuzijazam koji djelatnici vrtića svakodnevno ugrađuju u rad s djecom - rekla je Landup.


Kolektivni ugovor za zaposlenike Dječjeg vrtića Pinokio ne osigurava samo povećanje plaće djelatnicima, nego i pravo na određene materijalne potpore – za smrt radnika u iznosu od 7500 kuna i troškove pogreba u visini maksimalno dvije proračunske osnovice Grada Donjeg Miholjca, a za člana radnikove uže obitelji (supružnika, djeteta, roditelja) 3000 kuna za troškove pogreba i dvije proračunske osnovice. Proračunska osnovica Grada Donjeg Miholjca iznosi 3180 kuna neto.


Uz to, osigurava i pravo na regres u neoporezivom iznosu od 1250 kuna, božićnicu 1250 kuna, potporu za rođenje djeteta u iznosu od 3180 kuna te dar za dijete do 15 godina u povodu božićnih blagdana u iznosu od 600 kuna. Nadalje, kolektivni ugovor osigurat će jubilarne nagrade koje će se isplaćivati ovisno o godinama neprekinutog rada, a osnovica iznosi 1800 kuna, te pravo na otpremninu u iznosu šest prosječnih mjesečnih plaća.


- Kolektivnim ugovorom ostvarujemo još neka prava koja nismo imali. Prema Pravilniku o radu, božićnice, uskrsnice i regrese isplaćivali smo samo ako smo imali novca, znači morali smo se sami snalaziti. Grad je osiguravao samo plaću - kazala je ravnateljica.


Gradonačelnik Goran Aladić kaže kako je Grad ispravio nepravdu te da su zaposlenici vrtića, uz povećanje plaća, dobili i prava koja do sada nisu imali.
- Smatramo da je dobro da je ugovor potpisan jer samo zadovoljan djelatnik je i kvalitetan djelatnik. Nastojali smo da zaposlenici vrtića budu izjednačeni sa zaposlenicima gradske uprave - rekao je gradonačelnik Aladić.


Snježana Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike