Osijek
PRIGOVOR NA SANITETSKI PRIJEVOZ ZAVODA ZA HITNU MEDICINU

Silvana Sabo: Ne iznosimo nepokretne jedino ako su u organiziranome smještaju
Objavljeno 13. veljače, 2020.

Prilikom svake kontrole u bolnici Osječanka oboljela od multiple skleroze nužno treba sanitetski prijevoz. Međutim, njezin unuk (podatci poznati redakciji) tvrdi kako od početka godine djelatnici sanitetskog prijevoza Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije više ne nose nepokretne osobe do vozila.

Čitatelj u svojem dopisu redakciji Glasa Slavonije tvrdi kako je svim djelatnicima sanitetskog prijevoza Hitne zabranjeno nositi nepokretne pacijente. "Traže da to obavi obitelj ili susjedi, dok je njihov posao parkiranje vozila ispred kućnog praga i otvaranje stražnjih vrata. Dosad smo uvijek lijepo surađivali i pomagali djelatnicima Hitne pomoći kad je to bilo potrebno, a ovo sada je strašno", upozorava čitatelj, uz tvrdnju kako nije riječ o izoliranom slučaju. "Poznat mi je slučaj osobe u terminalnoj fazi raka kostiju i pluća koju djelatnici sanitetskog prijevoza Hitne nisu željeli unijeti u vozilo, uz izgovor da to više ne rade. Ovo je zaista sramotna odluka ravnateljice Silvane Sabo koja predstavlja jedno vrlo humanitarnu instituciju i kojoj bi briga i pomoć trebala biti na prvome mjestu", smatra čitatelj.

Ravnateljica Zavoda Silvana Sabo tvrdi kako nije istina da se pomoć ne pruža bolesnicima koji žive u privatnim kućama i višestambenim zgradama, no ističe kako djelatnici nisu dužni pomagati bolesniku koji boravi u organiziranom smještaju, odnosno domovima za starije i nemoćne. Naglašava da je obveza saniteta prijevoz i zdravstveni nadzor nad pacijentom za vrijeme prijevoza. Djelatnici domova, ističe Sabo, moraju skrbiti u svom smještaju i za pokretnog i za nepokretnog bolesnika. "Imate takve domove gdje korisnike smještaju u potkrovlje kojemu je teško prići. Očekuju da djelatnici u sanitetu uđu u objekt, nose pacijenta po strmom stubištu i potom ga stave u vozilo. No obveza je svakog doma skrb o nepokretnim pacijentima u objektu gdje je pacijent smješten. Sve se svelo na to da domovi za starije i nemoćne osobe nude uslugu, a očekuju da djelatnici sanitetskog prijevoza nose pacijente po sobama, a to nije bit sanitetskog prijevoza", pojašnjava Sabo.

Tvrdi kako je posve drukčija situacija s bolesnicima u privatnim stanovima i kućama, gdje se jedino katkad obitelj zamoli za pomoć u prenošenju do vozila, i to samo u situaciji ako je izdan nalog prema kojemu je pacijent pokretan, a on to nije. Naime, sanitetski prijevoz katkad se sastoji samo od vozača, no u tom se slučaju prevozi samo pokretni pacijent.

- Formacije s obveznim tehničarem nemamo u svim situacijama, pa ako se vidi da je pacijent nepokretan, ili zamolimo nekoga da pomogne, ili tražimo izmjenu naloga. Inače, u tijeku je usklađenje novoga Pravilnika o sanitetskom prijevozu i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dao je u e-savjetovanje pitanje plaćanja druge osobe, odnosno obveznog tehničara – tvrdi Sabo, ističući da je sasvim druga priča u Hitnoj medicini u kojoj djelatnici, bez obzira na to gdje se pacijent nalazi, ulaze gdje god je to potrebno. U praksi su to bolnice, a nerijetko i nepristupačni objekti gdje djelatnici Hitne službe ne prave iznimke.

No sanitetski prijevoz, tvrdi, nešto je sasvim drugo te apelira na vlasnike domova da se drže svojih obveza, uz napomenu da u Domu za starije i nemoćne osobe Osijek, na Drinskoj, Zavod nikada nije imao problema po tom pitanju, jer se tamošnji djelatnici drže pravila i obveza. M.Mihelićn

Marija Mihelić
Nenad Korkut

glasnogovornik HZZO-a

Ministarstvo zdravstva donosi Pravilnik o sanitetskom prijevozu, odnosno Pravilnik o organizaciji i načinu obavljanja djelatnosti sanitetskog prijevoza
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana