Dome slatki dome
SNAGA BOJE

Odijenite blagovaonicu i spavaću sobu u crveno
Objavljeno 13. veljače, 2020.
Odlučite li se za cijelu prostoriju u bijeloj boji, već nekoliko crvenih jastučića ili crveni prekrivač bit će vrlo efektni

Dan zaljubljenih, Valentinovo, prilika je da zaboravite sve nepogode koje bi vas mogle omesti u dostojnom posvećivanju pažnje svom životnom partneru. I dok mnogi taj dan koriste za odlazak na romantičnu večeru ili kraće putovanje, ima i onih koji se odlučuju na drugu varijantu - opuštanje, odmor i ljubav u svoja četiri zida. Ako ste dakle odlučili zaključati ulazna vrata svoga doma pred ostatkom svijeta i posvetiti se jedno drugom kako biste Valentinovo učinili doista posebnim, pobrinite se da i ambijent prati značenje Dana zaljubljenih.

Neki već odavno isprobani "recepti" nalažu ružine latice posute na strateškim mjestima, kao i buket crvenih ruža ili upaljene svijeće, no želite li otići i korak dalje, svoj dom ogrnite u boju ljubavi - veličanstvenu crvenu.

U većini je kultura od pamtivijeka crvena boja najsnažniji simbol strasti, plodnosti, hrabrosti i ljubavi, a brojna suvremena istraživanja dokazala su da crveni tonovi na osobit način utječu na ljudski organizam i raspoloženje. Znanstveno je tako potvrđeno da će muškarci prije primijetiti ženu odjevenu u crveno nego u bilo koju drugu boju, kao i da crvene nijanse ubrzavaju puls, dižu krvni tlak, pojačavaju apetit te daju energiju i snagu. Nije, dakle, ništa neobično što je baš crvena boja ljubavi i Valentinova, zašto se uoči tog dana proda najviše crvenog donjeg rublja ili svijeća...

Kada je riječ o interijerima, u svome domu u crveno stoga prije svega odjenite blagovaonicu i spavaću sobu. Crveni stolnjak, ubrusi ili tanjuri potaknut će apetit, osobito ako ih upotrijebite u kombinaciji s afrodizijacima na meniju. Ako ne želite pretjerivati, poigrajte se detaljima, poput čaša, vadičepa ili pribora za jelo u nijansama boje ljubavi, a osobit dojam zasigurno ćete postići posegnete li za crvenom hranom, poput jabuka, jagoda ili brusnica. Svog životnog partnera možete iznenaditi i doručkom u krevetu koji ćete poslužiti na crvenom poslužavniku, a na sličan način možete završiti dan - naravno, uz čašu crnog vina umjesto peciva i kave. Ako ste se pak zaigrali crvenim ružinim laticama, nemojte zaboraviti na kupaonicu - kada, umivaonik ili primjerice posudica za sapun, ovisno o tome kojom količinom latica raspolažete, bit će idealna mjesta za ukrašavanje.

Oni koji ne žele da se Valentinovo ikada iseli iz njihova doma možda će poželjeti napraviti i korak više i biti spremni i na zahtjevnije korake u uređenju interijera, poput bojenja zidova u crveno ili kupnje namještaja ili pločica u crvenim tonovima. Budući da je riječ o boji koja privlači pozornost, ipak nemojte čitave prostorije obojiti u crveno - dovoljan će biti i jedan zid ili tek poneki komad namještaja, a ne možete li si priuštiti kupnju novih elemenata, razmislite o tome da prebojite postojeći namještaj ili mu pak izgled promijenite “tapetama” za namještaj. Uz to, crveni luster ili podna svjetiljka, kao i tepih, pokrivači, ukrasni jastučići ili zastori također će prostoriji podariti ugođaj tople boje ljubavi.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike