Novosti
ISKAPANJA NA PRILJEVU U VUKOVARU

Stroj nagazio na bombu, vojnici lakše ozlijeđeni
Objavljeno 12. veljače, 2020.
Nije bilo eksplozije, a naprava je ispustila kristalčiće koji iritiraju oči

Vukovarsko-srijemska policija u utorak je priopćila kako su dvojica pripadnika Hrvatske vojske dan prije lakše ozlijeđena u Vukovaru u eksploziji borbenog rasprskavajućeg sredstva sa suzavcem, koje se aktiviralo prilikom probnih radova iskapanja eventualnih grobnih mjesta iz Domovinskog rata.

Ručnu je bombu s praškastim suzavcem aktivirao radni stroj prilikom izvođenja radova Hrvatske vojske na probnom iskapanju radi pronalaženja posmrtnih ostataka stradalnika Domovinskog rata na Priljevu u Vukovaru, pri čemu su dvojica vojnika lakše ozlijeđena u vidu suzenja i crvenila očiju. Ubrzo im je pružena liječnička pomoć i nisu hospitalizirani.

Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske ističu kako je policijski službenik protueksplozijske zaštite izuzeo eksplozivnu napravu BRS-879-AF-1 i na siguran je način uništio na mjestu pronalaženja. Radilo se o eksplozivnoj kemijskoj ručnoj bombi s praškastim suzavcem koji se prilikom eksplozije raspršio izazivajući privremeno onesposobljavanje ljudi bez zaštitne maske u trajanju od desetak minuta, a kod otrovane osobe izaziva nadražaj očiju, peckanje, nemogućnost gledanja, jako suzenje, kašalj, otežano disanje i gušenje.

Lažna panika
Brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske OS RH u Vinkovcima, u utorak je izrazio zadovoljstvo što incident nije izazvao nikakve teže posljedice za zdravlje vojnika.

- Veseli me što mogu potvrditi kako se nije dogodilo ništa osim sitnog incidenta koji je izazvao lažnu paniku. U svakodnevnom radu više godina pružamo potporu Ministarstvu hrvatskih branitelja. U ponedjeljak se dogodio sitniji, čak ne bih rekao ni incident, već događaj, kada su naši pripadnici prilikom iskapanja gusjenicom bagera nagazili na tzv. šok-bombu ili CS. Tom prilikom došlo je do ispuštanja sitnih kristalčića koji su izazvali iritaciju očiju vojnika. Nije bilo nikakve eksplozije. Kada su vidjeli da se nešto zadimilo, izišli su van vidjeti o čemu se radi i tada im je dio tog sredstva dospio u oči - pojasnio je Validžić.

Dodao je kako redovito primjenjuju visoke mjere sigurnosti, pa su dvojicu vojnika odvezli u Opću županijsku bolnicu Vukovar gdje su pregledani. Oči su im isprane, nikakvih posljedica nemaju te su se vratili na zadaću na kojoj su i bili. Validžić je naglasio kako ne može govoriti o tomu ima li indicija da se na Priljevu nalazi masovna grobnica, jer je to u nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja.

Mine i u Vuki
Vukovarcima je dobro poznato kako Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja na Priljevu mjesecima provodi terenska istraživanja i probna iskapanja u potrazi za osobama koje su nestale i smrtno stradale u Domovinskom ratu. Iz resornog su ministarstva poručili kako će, zbog određenih saznanja, radovi potrajati jer im je u planu detaljno pretražiti sve lokacije koje potencijalno kriju masovne i pojedinačne grobnice žrtava iz Domovinskoga rata. Stoga je riječ o zahtjevnom procesu i velikoj površini na kojoj se obavljaju istraživanja i probna iskapanja, a određene informacije govore kako se upravo na tom terenu nalazi moguće grobište s tijelima nestalih osoba iz Borovo Commercea.

Unatoč protoku vremena, u gradu na Dunavu se i danas nerijetko pronalaze minsko-eksplozivna sredstva ne samo prilikom pretraživanja terena već i tijekom građevinskih radova. Jedna od spornih lokacija nalazi se u središtu Vukovara, gdje su prilikom uređenja obaloutvrde rijeke Vuke radnici naišli na eksplozivna sredstva zbog čega su radovi i zaustavljeni. Projekt financiraju Hrvatske vode, a gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je do obustavljanja radova došlo kada su otkrivena minsko-eksplozivna sredstva u samom koritu i na obaloutvrdi Vuke.

- Ovih je dana na teren poslan oklopljeni bager, pa očekujemo kako će problem u kritičnom dijelu što prije biti riješen kako bi planirani radovi ove godine bili okončani. Nakon prvog pronalaženja eksplozivnih sredstava, izvođači su iskazali bojazan, a kako su opetovano nailazili na njih, odlučili su, što je posve razumljivo, obustaviti radove dok se situacija ne riješi - naveo je Penava dodajući kako će posao nastaviti nakon što oklopljeni bager ukloni opasna sredstva na potezu dugom 40-ak metara u koritu rijeke.

Dragana Korpoš
VOJNICI SE OSJEĆAJU ODLIČNO
Da se u incidentu nije dogodilo nešto što bi ozbiljno ugrozilo njihovo zdravlje, potvrdili su i sami vojnici kojima je pružena pomoć u vukovarskoj bolnici. Vojnik Ivan Benačić potvrdio je kako su pri prolasku strojem nagazili na napravu koja je oslobodila prah. “Zbog vjetra prah se podigao i došao do naših očiju. Bili smo udaljeni nekoliko metara od naprave. U bolnici nam je pružena pomoć, osjećam se jako dobro i nemam nikakvih problema s vidom”, rekao je Benačić.

Njegov kolega, vojnik Matej Staničić, također je istaknuo u izjavi novinarima kako razloga za zabrinutost nema te kako incident nije bio ozbiljnijeg karaktera. “Sve je u redu. Nakon što je došlo do iritacije očiju, prevezli su nas u bolnicu, oči su nam isprali vodom te smo dobili i kapi za oči. Vidim odlično i nema problema”, izjavio je.
Na Priljevu se mjesecima provode iskapanja u potrazi za nestalima i smrtno stradalima u Domovinskom ratu
Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

PONOVNO IMENOVANA KRISTALINA GEORGIEVA

Čelnici MMF-a drugi petogodišnji mandat

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

Najčitanije iz rubrike