Novosti
DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Pustili smo djecu da se sama snalaze u džungli
Objavljeno 12. veljače, 2020.
Ramljak: Svi smo mi odgovorni za to kako ćemo zaštititi djecu na internetu

Svake veljače udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske komisije organizira Dan sigurnijeg interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe računalne internetske tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima. Tako se i ove godine više tisuća ljudi diljem svijeta udružilo kako bi sudjelovalo u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

Sigurnije mjesto
"Djeca i mladi sigurni su na internetu onoliko koliko se znaju sami sigurno koristiti internetom. U svakoj školi može se pronaći primjer cyberbullyinga ili nekog drugog oblika vršnjačkog nasilja preko interneta, a tu je i podatak da svake godine policija podnese 200 kaznenih prijava za seksualno iskorištavanje djece preko novih tehnologija. Djeca trebaju biti svjesna opasnosti koje ih mogu vrebati ako kritički pristupe svakom sadržaju. I dalje vrijedi onaj pojam ‘ako je nešto previše dobro, onda nije istinito‘, a to se posebno odnosi na internet. Postoje razne situacije na koje bi trebalo obratiti pozornost, opasni mogu biti razni izazovi, reklame za upoznavanje, pa čak i mjesta s online igrama ako komuniciraju s osobama koje ne poznaju. Edukacija je najbolja prevencija, postoje brojni načini kako s djecom razgovarati o ovome problemu, najvažnije je da odrasli prihvate da je to njihov svijet u kojem oni odrastaju, ne zalaze povremeno, internet je dio njihova života. Posvetimo bar pola vremena koje s djecom razgovaramo o sigurnosti u prometu kako bismo ih podučili pravilima interneta, koja su jednako potrebna. Svaki dan odvojimo vrijeme samo za djecu i upoznajmo njihov svijet, tako ćemo najbolje razviti odnos koji je najbolji zaštitni utjecaj. Odrasli su napravili digitalnu džunglu i pustili djecu da se u njoj snalaze i odrastaju, svi smo mi odgovorni kako ćemo zaštititi djecu u njoj", ističe Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanju djecu u okviru kojeg djeluje Centar za sigurniji internet (CSI).

Iz CSI-ja javnosti poručuju kako je niz načina na koji svatko može pomoći da internet postane sigurnije mjesto, posebno kada su u pitanju djeca i mladi. "Djeca i mladi mogu pomoći kreirati bolji internet tako da poštuju ostale korisnike štiteći svoju reputaciju (ali i reputaciju drugih) i tražeći prilike da internet koriste za kreiranje, uključivanje u razne aktivnosti i dijeljenje s drugima. Oni mogu pomoći reagiranjem na negativno tako da budu ‘korisni promatrači‘, da daju potporu svojim vršnjacima koji se suočavaju s nasiljem, da se suprotstave cyber-nasilju i da prijave sav neprimjeren ili zabranjen sadržaj koji primijete. Povrh svega, djecu i mlade treba ohrabriti da zauzmu stav kao budući sudionici digitalnog doba sudjelovanjem u debatama o budućnosti interneta, ali i trudom da se njihovo mišljenje čuje. Roditelji i skrbnici mogu pomoći kreiranju boljeg interneta održavanjem otvorenog i iskrenog dijaloga sa svojom djecom o njihovu ponašanju na internetu, potičući djecu na osobni razvoj, pomažući im nositi se s bilo kakvim nedoumicama ili problemima, tražeći mogućnosti da se zajedno s djecom uključe u korištenje interneta te pomažući djeci da pronađu i koriste kvalitetne digitalne izvore. Roditelji i skrbnici mogu se suprotstaviti negativnostima tako što će ostati uključeni u aktivnosti svoje djece na internetu, davati primjer kako se pozitivno ponašati na internetu te prijaviti neprimjereni ili zabranjeni sadržaj koji primijete", kažu iz CSI-ja.

Uloge
Napominju kako se u poboljšanje sigurnosti na internetu treba i može uključiti čitava zajednica i nadležne institucije. "Učitelji i stručni djelatnici mogu pomoći kreirati bolji internet tako što će djeci pružiti informatička znanja i vještine koji su potrebni u današnjem društvu, ali i dajući im priliku da koriste i kreiraju pozitivni sadržaj. Oni se mogu suprotstaviti negativnostima podržavajući mlade koji se suočavaju s problemima na internetu i dajući im informacije, vještine i pouzdanje koji su im potrebni kako bi se sigurno služili internetom. Industrija ima važnu ulogu preko kreiranja i promicanja pozitivnog sadržaja i sigurnih usluga na internetu, ali i preko poticanja korisnika da reagiraju na poteškoće dajući im jasne savjete o sigurnosti, niz jednostavnih sigurnosnih alata i brz pristup potpori ako stvari izmaknu kontroli. Zakonodavci i političari trebaju pak omogućiti okruženje u kojemu će sve od navedenog funkcionirati i opstati", ističu iz Centra.

Ivana Solar
Miran Gosta

ravnatelj HAKOM-a

Internet moramo koristiti odgovorno i u tom korištenju moramo poštivati druge ljude.
“Za bolji internet”
Tema Dana sigurnijeg interneta je “Zajedno za bolji Internet”. “Bez obzira na to jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, učitelji i socijalni radnici, ili čak i predstavnici industrije, zakonodavci i političari, svi imamo veliku ulogu. Naš zadatak je da ohrabrimo ljude da se uključe u što više dobrih prilika koje se nude na internetu, dok im u isto vrijeme dajemo informacije, znanje i potporu koja im je potrebna za suočavanje s mogućim rizicima”, poručuju iz CSI-ja.
Možda ste propustili...