Regija
STOČARSTVO I MESNA INDUSTRIJA

Regionalna klaonica - i profit i zdrava hrana
Objavljeno 12. veljače, 2020.
- Ako klaonica završi kao javno-privatno partnerstvo županija, općina i proizvođača, sigurno će uspjeti - kazao je Andrija Matić
ČAĐAVICA

Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom - naziv je projekta čija je početna konferencija održana u Čađavici. Njegovom realizacijom izradit će se projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju i opremanje dviju klaonica i pratećih pogona za preradu i skladištenje mesa, jedna u Otoku na području Vukovarsko-srijemske i jedna u Čađavici na području Virovitičko-podravske županije.

Gradnjom tih objekata želi se zadovoljiti trenutačne klaoničke potrebe, ali i potaknuti razvoj stočarske proizvodnje i mesne industrije ne samo na području dviju županija nego i cijele Slavonije, Baranje i Srijema.

Stočarstvo napušteno
Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, a partneri su Virovitičko-podravska županija, Grad Otok i Općina Čađavica. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose 2.055.955,00 kuna, a Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., financira 85 posto troškova u iznosu 1.747.561,75 kuna.

Govoreći o značenju i isplativosti projekta, domaćin skupa i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević podsjetio je da se 80 posto stanovništva na području njegove općine bavi čistim ratarstvom, a nekadašnja proizvodnja mesa, mlijeka i jaja u seoskim dvorištima zamijenjena je nabavom u velikim robnim centrima.

– Kupcima ćemo omogućiti da kupuju kvalitetno meso, uzgojeno na domaćim farmama, sa svim potrebnim deklaracijama, a projekt izgradnje klaonice prihvatili smo jer je Općina Čađavica još 2011. godine od Ministarstva državne imovine dobila industrijsku zonu površine 27 hektara, za koju nijedan investitor do danas nije pokazao zanimanje – rekao je načelnik Rončević, uz napomenu da će to biti projekt u funkciji pokretanja i razvoja Slavonije te zadržavanja mladih jer će omogućiti otkup i prodaju, ali i kvalitetu mesnih proizvoda.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić istaknuo je da se Hrvatska ne može natjecati po količinama jer u "europskoj ligi prvaka" u poljoprivredi čini zanemariv dio.

– Ovo je projekt koji će pomoći malim i srednjim uzgajivačima, koji se moraju što bolje organizirati. Ako klaonica završi kao javno-privatno partnerstvo županija, općina i proizvođača, onda će sigurno uspjeti. Ona će ponuditi onim malim proizvođačima koji ipak žele plasirati dio svoga svježeg proizvoda da to učine kroz klaonicu organiziranu tako da ima i rasjekaonicu, što će omogućiti proizvođačima da budu akter svoga proizvoda, od proizvodnje do potrošača. Dosad to nismo uspijevali pa su drugi zarađivali na nama. Ovo je prilika da se s elementarnim povjerenjem organiziramo i da prihvatimo partnerstvo sa županijama i općinama, pa ćemo dokazati da se može živjeti i jesti zdravo, bez antibiotika, bez GMO-a, bez hormona - rekao je pročelnik Matić.

Realne procjene
Župan Igor Andrović zahvalio je Vukovarsko-srijemskoj županiji na projektnoj inicijativi i prepoznavanju Općine Čađavica i Virovitičko-podravske županije kao partnera s kojim će zajednički realizirati ovaj projekt. Posebno je ukazao da treba biti oprezan kod projekta klaonice, da studija izvodljivosti treba biti realna i pokazati koje su to količine stoke koje se mogu preraditi u toj klaonici i rasjekaonici kako bi objekt kada se sagradi bio u funkciji.

Projekt je predstavila Tena Silović iz Razvojne agencije Virovitičko-podravske županije VIDRA. Konferenciji su nazočili i saborski zastupnik Tomisla Tolušić, zamjenici virovitičko-podravskog župana Darko Žužak i Marijo Klement, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ-a Bojan Mijok, voditeljica projekta iz Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Marija Mišić Majstorović, ravnateljica VIDRA-e Emina Kovač, načelnici općina Voćin, Crnac, Mikleuš, Podravska Moslavina i Viljevo, te predstavnici županijskih i općinskih institucija.

Petar Žarković
Projekti u svrhu razvoja poljoprivrede
– Ovo je projekt kroz Razvojni sporazum 2 projekta Slavonija, koji nam je omogućio izgradnju hale za sajam Viroexpo, gradi se prva sirana u vlasništvu Županije na području Hrvatske, ostvareno je nekoliko projekata značajnih za razvoj turizma, poljoprivrede i gospodarstva, a prijavljeni su i projekti za izradu dokumentacije za izgradnju sušare za povrće, centar za razvoj pametne poljoprivrede i ICT centar, te zajednički projekt pet slavonskih županija za geotermalne izvore, i svi ti projekti bit će u funkciji razvoja poljoprivrede – rekao je Andrović.
Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike