Sport
SLAB POČETAK DRUGOG DIJELA SEZONE

Bijelo-plavi hitno moraju
pronaći pobjednički gard
Objavljeno 11. veljače, 2020.
Osijek nikako ne uspijeva pokazati kontinuitet, koji je jedina prava potvrda kvalitete

Bijelo-plavi su proljetni dio sezone otvorili ispod očekivanja. Dijelom zbog prevelikog opreza (Gorica), a dijelom zbog neprdeviđenih okolnosti (Inter) njihov bodovni saldo ostao je prilično tanak.

Dva boda od šest, koliko su uzeli u nastavku sezone, sigurno neće zadovoljiti apetite s kojima se ušlo u drugi dio sezone, a sada ih tek čekaju utakmice koje će biti najveći izazovi, jer dolaze tri uzastopna derbija u kojima bi trebali početi nadoknađivati izgubljeno.

Nikako do pobjedničkog garda
Nakon susreta s Interom u Gradskom vrtu naciljali su suca Marina Vidulina, najviše zbog vrlo ranog isključenja Dmitra Lope, zbog kojeg je osječka momčad bila ozbiljno osakaćena 75 i više minuta. No Ukrajinac se ove sezone često posve nepotrebno dovodi u slične situacije s javnim opomenama. Čak do te mjere da se njegov žuti karton počeo smatrati nečim bez čega utakmica u kojoj nastupi, neovisno otpočetka ili kao pričuva, ne može proći. Osim toga, vrlo je vjerojatno na zimskom seminaru sudaca bio označen kao jedan od igrača koji često pokušava iznuditi kazneni udarac i kao takav našao se pod "posebnom prismotrom". Nažalost, upravo je takav scenarij ponudila utakmica protiv Intera. Jedan vrlo neoprezan start u prvom napadu gostiju, a nešto poslije i foliranje kaznenog udarca doveli su do toga da Lopa mora vrlo rano u svlačionicu zbog isključenja, što je praktično upropastilo Osijekove pobjedničke ambicije. No sve je to ipak samo fasada iza koje se krije pravi problem bijelo-plavih. Osijek opet nema jasno vidljiv pobjednički gard. Da on postoji, ne bi sada na kontu imao osam remija i česte dramatične preokrete kada se pobjeđivalo. Osječka momčad nikako se ne može osloboditi proračunanih ulazaka u susret, zbog kojih na kraju često mora spašavati živu glavu. I sad uoči tri okršaja s najjačim momčadima HNL-a opet nitko nije siguran što Osijek u njima može ponuditi. Izgledi su, naravno, 50:50. Nije se jednom dogodilo da su Osječani momentum pronašli baš u utakmicama tog tipa, ali takve stvari jednostavno nisu dovoljne za ono što bi u Gradskom vrtu željeli, a to je otvorena borba za drugo mjesto. Nije to još uvijek izgubljena priča, ali vrijeme prolazi, a u Osijekovoj igri ne mijenja se puno toga. Trener Ivica Kulešević nije unio nešto što bismo mogli prepoznati kao njegov rukopis. Bijelo-plavi se vrte u začaranom krugu priča o kvaliteti na papiru, koja se na terenu ne iskazuje u kontinuitetu.

- Sigurno nismo planirali ovakav ulazak u proljeće. Od šest bodova osvojili smo samo dva, ali još uvijek imamo vremena to popraviti. Dolaze nam tri ozbiljna iskušenja u kojima imamo priliku pokazati koliko vrijedimo. Na muci se poznaju junaci - kaže trener bijelo-plavih.

U dosadašnjem dijelu sezone "muka" nisu bili derbiji, jer je u njima Osijek pružao dobre partije, nego utakmice protiv suparnika iz donjeg dijela tablice. Po četiri boda otkinuli su mu Inter i Varaždin, dva Istra 1961, a samo su protiv Slaven Belupa, koji najbolje kotira u tom donjem dijelu ljestvice, uzeli, dosad, maksimalnih devet bodova.

Opet težim putem
Osijekov problem uglavnom se skriva u tome što ima premalo igrača koji su spremni svaki vikend isporučiti istu kvalitetu igre. Dosta je oscilacija, premalo odlučnosti i hrabrosti, koje krase pobjedničke momčadi, čak i onda kada sudbina umiješa svoje prste. Osijek očito još uvijek prolazi trnovit put od prosječnosti do stalne vrijednosti. Na tom putu ključna je izgradnja pobjedničkog karaktera, što je daleko najteže. Da je lako, ne bi se bijelo-plavi i nakon četiri godine egzistencijalne stabilnosti borili s time. Možda je vrijeme i da trener Ivica Kulešević presiječe neke stvari oko taktike i same ideje kako će se pristupati utakmicama. Istina je, vremena još ima dovoljno, ali Osijek je već potrošio dosta rezultatskih kredita, a isto se odnosi i na neke njegove prvotimce, premda Kulešević i dalje vrti istu priču:

- Imamo momčad koja je sposobna igrati sa svakim. U Gradskom vrtu nikome, pa ni Dinamu, ne priznajemo status favorita.

Stav koji zvuči odlično, ali nije uvijek jasno vidljiv na terenu. Prati nas osjećaj da Kulešević čini određene kompromise kada je u pitanju taktika. Istina, ni sreća mu nije baš bila saveznik kada je riječ o ozljedama, jer otpočetka mandata nije mogao na teren poslati svoje najjače snage.

Uglavnom, bijelo-plavi su se opet našli na težoj stazi od one koja im se nudila. Razni su čimbenici na to utjecali, ali pustimo one vanjske. Treba se koncentrirati na stvari na koje se može utjecati i popravljati ih, a one u igri Osijeka nedvojbeno postoje.

Dalibor Keler
BOČKAJ UPITAN ZA DINAMO
Petar Bočkaj stradao je u susretu s Interom i neizvjesno je hoće li konkurirati za sastav protiv Dinama. Stradao mu je gležanj, ali ne od udarca, nego je krivo stao u jednom dvoboju. Liječnička služba bijelo-plavih učinit će maksimalne napore kako bi ga osposobila za prvi od tri derbija koji bijelo-plave očekuju u sljedećem razdoblju.
Najčitanije iz rubrike