Novosti
OLUJA S TRI IMENA PROŠLA EUROPOM

Otkazani letovi i vlakovi,
tisuće domova bez struje
Objavljeno 10. veljače, 2020.
U Švedskoj i Sloveniji zabilježene i žrtve * Ponegdje proglašen narančasti alarm
Snažna oluja pogodila je dijelove sjeverne i sjeverozapadne Europe vjetrovima koji su ponegdje puhali i brže od 150 kilometara na sat. Oluja u Njemačkoj i Švicarskoj nazvana Sabina, u Velikoj Britaniji Chiara, a u Norveškoj Elsa izazvala je brojne štete krećući se od zapada prema istoku kontinenta. Posljedice jakog vjetra osjetile su se i u Sloveniji.
Visoka razina mora

Stotine letova i polazaka vlakova otkazane su u Njemačkoj, Francuskoj, Begiji, Nizozemskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.


U Njemačkoj je posebice teško pogođen Muenchen, u čijoj je zračnoj luci otkazano 420 letova. Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa prizemljila je sve kontinentalne letove do 13 sati, a sve interkontinentalne do 14 sati u ponedjeljak, prenosi agencija dpa. Letovi su ponovno uspostavljeni u frankfurtskoj zračnoj luci, gdje je u nedjelju bilo otkazano 190 letova. Oko 150 letova ukupno otkazano je u Duesseldorfu i Koelnu. Njemački željeznički prijevoznik Deutsche Bahn objavio je u nedjelju navečer da planira prekinuti promet zbog oluje.


U Švedskoj je jedan muškarac poginuo, a za drugim se traga nakon što im se čamac, dok su ribarili, prevrnuo na jezeru Svenljunga zbog snažnih vjetrova, objavila je policija u ponedjeljak. Meteorološke službe upozorile su na visoku razinu mora na obalama Danske, Norveške, Švedske i Finske.


Oko 10.000 kućanstava u Velikoj Britaniji i Irskoj ostalo je bez struje, a službe su upozorile na poplave u Škotskoj i Engleskoj.


Operator Enedis objavio je da je oluja na područjima sjeverne Francuske ostavila bez struje 130.000 kućanstava u ponedjeljak ujutro. Na sjeveru Francuske otkazani su regionalni vlakovi, a nadležne službe objavile su narančastu uzbunu zbog snažnih vjetrova u 32 departmana.


U Poljskoj je bez struje više od 55.000 kućanstava u ponedjeljak ujutro, objavila je novinska agencija PAP. Zbog snažnih vjetrova vatrogasci su u toj zemlji morali intervenirati 1100 puta, uglavnom na uklanjanju srušenih stabala.


I u Belgiji je oluja izazvala štete diljem zemlje: srušena su stabla i granje, blokirane ceste u nekoliko pokrajina, padali su crjepovi. U glavnome gradu Bruxellesu dio pročelja urušio se na cestu u jugoistočnoj četvrti Huy, a urušio se i dio krovišta nad bazenom, prenijela je novinska agencija Belga. Vjetrovi su puhali snagom od 115 kilometara na sat u gradu Middelkerku.
Stablo palo na vozača

U Švicarskoj je u ponedjeljak bilo zatvoreno nekoliko željezničkih linija, žičara i škola zbog vjetrova brzine do 148 kilometara na sat.

Jak vjetar, koji je u noći na ponedjeljak zahvatio sjeveroistočni dio Slovenije, stvarao je probleme u prometu i opskrbi električnom energijom, a jedna je osoba poginula kada se na automobil srušilo stablo. Kako je objavila policija, na cesti Dravograd-Maribor u ponedjeljak ujutro srušeno stablo palo je na vozača, koji je vozio prema Mariboru i on je umro na mjestu nesreće. Zbog jakog vjetra u brojnim mjestima u tom dijelu zemlje srušena su stabla, problemi su u prometu, ali i opskrbi električnom energijom, pa je više od tisuću potrošača bilo bez struje. Zbog jakog vjetra jugozapadnog smjera, koji na pojedinim mjestima dostiže brzinu do 100 kilometara na sat, agencija za okoliš za cijelo je područje Slovenije proglasila narančasti alarm, drugi najviši stupanj opasnosti od elementarnih nepogoda.


Hina/D.Pav.
Možda ste propustili...

GLASOVI REPORTERI S POLICAJCIMA U LOVU NA NODGOVORNE

Policija u ratu protiv virusa: Nema više upozorenja - idu kažnjavanja

OSIJEK IMA I SUSTAV KONTROLE IZ ZRAKA

Provođenje mjere protiv virusa nadziru i dronovi

USPRKOS JEFTINOM GORIVU, ANALITIČARI SMATRAJU DA PAD CIJENA NIJE DOBAR

Cijene goriva mogle bi padati još 10-ak posto, no pita se i korona

Najčitanije iz rubrike