Regija
OSIGURANJE IMOVINE NIJE LUKSUZ

Novac za poljoprivredu, ne i za štete na kućama
Objavljeno 11. veljače, 2020.
Vukovarci su prijavili više od 15 milijuna kuna štete od srpanjskog nevremena, država Gradu doznačila oko 155 tisuća
VUKOVAR - Grad Vukovar objavio je informaciju na službenoj web-stranici kako su potkraj prošle godine, sukladno odluci Vlade RH, iz državnog proračuna doznačena sredstva na račun Grada u iznosu od 155.426,26 kuna za ublažavanje i otklanjanje posljedica prirodne nepogode za štete u poljoprivredi.
Naveli su kako je novac isplaćen oštećenicima sukladno dostavljenom rasporedu od strane Državnog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, ali i dodali kako građanima koji su prijavili štetu na građevinskim objektima ili automobilima nikakva sredstva neće biti doznačena na temelju Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, koji propisuje da se pomoć za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda ne dodjeljuje za štete u slučaju osigurljivih rizika na imovini koja nije osigurana ako je vrijednost oštećene imovine manja od 60 posto vrijednosti imovine.


Premda je ovakva odluka bila očekivana, a prethodne izjave mjerodavnih u Vukovaru išle u tom smjeru, dio Vukovaraca koji su pretrpjeli štetu na stambenim objektima i automobilima prilikom nevremena u srpnju prošle godine ostao je razočaran ovakvom odlukom Vlade. I neke su se političke stranke uključile u raspravu o toj temi, pa je tako SDSS-ova gradska vijećnica Vesna Vujić upitala gradonačelnika Ivana Penavu ima li u gradskom proračunu sredstava koja bi mogla biti preusmjerena za tu namjenu jer, kako je rekla, dio građana nema financijske mogućnosti osigurati imovinu te bi im trebalo pomoći u saniranju štete.


- Proračun za ovu godinu je usvojen i ne vidim odakle bismo to mogli financirati, to više što se nameće pitanje kakvu bismo poruku poslali svima onima koji su uplatili police osiguranja te dobili naknade. Držim kako ta tema nema veze sa socijalnom osjetljivosti i vjerujem kako sugrađani znaju da im redovito pomažemo kada je riječ o pokrivanju osnovnih životnih potreba, prava na ogrjev, troškove stanovanja i pučku kuhinju - rekao je Penava, upitavši gdje bi bio kraj priči o naknadi šteta od nevremena budući da je i početkom veljače bilo jakoga vjetra koji je lomio grane stabala i pojedinim Vukovarcima nanio štetu na privatnoj imovini, odnosno kućama i automobilima.


Nevrijeme praćeno tučom u dijelovima Vukovarsko-srijemske županije, uključujući i grad Vukovar, prouzročilo je velike materijalne štete, a prema procjenama mjerodavnih, samo su u Vukovaru prijavljene štete u iznosu većem od 15 milijuna kuna.
Od prvoga je dana svima bilo jasno kako im država to neće "pokriti" i odaslane su mnoge poruke kako kod građana treba razvijati svijest da moraju samostalno preuzeti odgovornost za vlastitu imovinu, ulagati u nju, ali i uplatom osiguranja na vrijeme si osigurati mogućnost da u slučaju bilo kakve elementarne nepogode dobiju novac kojim će nastale štete i sanirati.


Dragana Korpoš
TREBA MISLITI NA SIGURNOST OBITELJI
Vukovarac Miroslav Kovačić jedan je od onih koji je imao policu osiguranja za obiteljsku kuću. Nevrijeme praćeno tučom u srpnju prošle godine prouzročilo mu je štetu na krovu i fasadi i razbilo prozore.

- Mnogi ljudi misle kako je plaćanje osiguranja bacanje novca jer valjda vjeruju kako se njihovoj imovini ništa loše ne može desiti. Različiti slučajevi elementarnih nepogoda pokazuju nak kako to nije tako i držim da je bolje na vrijeme plaćati osiguranje jer i na taj način mislimo na sigurnost svoje obitelji - rekao nam je Kovačić.
Ivan Penava

gradonačelnik

Proračun za ovu godinu je usvojen i u njemu sredstava za naknadu štete od elementarne nepogode nema, a i da ima, pitam se kakvu bismo poruku poslali onima koji su uplaćivali police osiguranja i dobili naknadu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana