Regija
NOVCI UDRUGAMA

Belomanastricima bolje socijalne usluge, osobito za djecu i mlade
Objavljeno 11. veljače, 2020.
Prijatelji sv. Martina kupit će kombi, perilicu, sušilicu..., a P.G.D.I. otvara Dnevni centar
BELI MANASTIR - Ministar rada i socijalne skrbi Josip Alardović i ravnatelj HZZ-a Ante Lončar potpisali su u Belom Manastiru 13 ugovora vrijednih 16,64 milijuna kuna u okviru provedbe poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘‘Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti‘‘.Među supotpisnicima ugovora bili su i predstavnici dviju belomanastirskih udruga, čiji su projekti ukupno vrijedni nešto više od 2,5 milijuna kuna. Projekt nazvan "Prema sigurnijoj socijalnoj budućnosti" potpisuje njegov nositelj, udruga Prijatelji svetog Martina (uz partnerstvo s Gradom). Provodit će se tri godine, a vrijednost mu je 1.336.840 kuna.

- Cilj je ovog projekta unaprjeđenje socijalnih usluga na području Belog Manastira, odnosno javno promicanje građanske solidarnosti - priča predsjednik udruge Igor Jakobfi, dodajući kako će od dobivenog novca kupiti kombi-vozilo te medicinska pomagala. Nadalje, u planu je kupnja perilice i sušilice te najam skladišnog prostora.

- Uz spomenuto, želja nam je nabaviti opremu za kamp, tiskati znanstveni zbornik kao rezultat istraživanja postojećih socijalnih usluga te tiskati slikovnicu-bojanku za djecu kao rezultat kreativnih radionica, odnosno zbog promicanja gradskog zaštitnika, svetog Martina - kaže Jakobfi. U planu su još brojne radionice, okrugli stolovi i izrada web-stranice koja će poslužiti kao web-burza volontera, polovnog namještaja, odjeće… Dio novca namijenjen je za zapošljavanje jedne osobe tijekom trajanja projekta (na puno radno vrijeme), potom nekoliko osoba povremeno na ugovor o djelu te nekoliko znanstvenika na ugovor o djelu tijekom provedbe znanstvenog istraživanja. Ugovor je s ministrom Alardovićem potpisala i Mirela Alagić, izvršna direktorica udruge P.G.D.I. Vrijedan je 1.205.873,95 kuna, a trajat će također tri godine.

- Projektom se pridonosi rješavanju problema nedostatka programa socijalnih usluga za djecu i mlade na području grada - ističe Alagić, dodajući kako je prvi cilj projekta poboljšati životne uvjete razvojem i unaprjeđenjem socijalnih usluga i sadržaja za djecu i mlade. I u P.G.D.I.-u su osmislili cijeli niz sadržaja i aktivnosti. Alagić izdvaja otvaranje Dnevnog centra za djecu i mlade, provedbu radionica i igraonica s elementima engleskog jezika za 40-ero djece, poduku iz različitih predmeta za 20-ero djece koja teže savladavaju školsko gradivo, medijske radionice, organiziranje šest javnih događaja/kampanja radi promoviranja potreba djece i mladih i ostalo.

- Cilj je projekta i unaprijediti kapacitete stručnjaka koji rade s djecom, mladima i obiteljima, pa projektom želimo informirati obrazovne institucije i udruge koje provode aktivnosti s djecom i mladima o mogućnostima za uključivanje u izobrazbu na području grada te organizirati treninge za voditelje rada s djecom i mladima - naglašava Alagić, dodajući kako će u projektne aktivnosti biti uključeno minimalno 65 djece i mladih preko dnevnog centra za djecu i mlade te 10 stručnjaka izobrazbom preko treninga. U sklopu javnih događanja planirano je obuhvatiti oko 400 Belomanastiraca. Riječ je o nepovratnim iznosima, uz stopu vlastitog financiranja od 0 posto.

Ivica Getto
Projekti ovih dviju udruga iz grada Belog Manastira ukupno su vrijedni nešto više od 2,5 milijuna kuna
Dardi pet milijuna
Više od pet milijuna kuna ide Dardi. “Da.R.Da.” je 1,3 milijuna kuna vrijedan projekt ODCK-a, Matici umirovljenika 1,3 milijuna kuna za “Uključimo isključene”, HKUD-u za “Aktivni u mladosti - aktivni u starosti” ide 1,4 milijuna kuna, kao i projektu Općine Znanjem do uspjeha - IT akademija.
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike