Regija
HUP NAGRADIO SREDNJOŠKOLCE

Za IT suvenir osvojili 5000 kuna
Objavljeno 10. veljače, 2020.
BELI MANASTIR - IT Suveniri projekt je učenika Druge srednje škole Beli Manastir, za koji su osvojili nagradu vrijednu 5000 kuna na HUP-ovu natječaju "Poduzetnici budućnosti". Natječaj je bio namijenjen timovima svih srednjih škola RH, a HUP ga je provodio u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i Ministarstva gospodarstva. Ukupan fond nagrada iznosio je 250.000 kuna.

- Na natječaju su sudjelovala četiri učenika ekonomskog smjera naše škole. Cijeli su projekt sami osmislili, istražili tržište, izradili kalkulacije i sve ostalo što je potrebno za jednu dobru poduzetničku ideju - kaže njihova mentorica, profesorica Biljana Horvat. Profesorica informatike, Maja Mendler, pak, naglašava kako je ideja bila spojiti digitalnu tehnologiju i ručni rad. Dodaje kako učenici uz pomoć računala crtaju budući suvenir, printaju ga na 3D printeru, a potom od silikona izrađuju kalupe u koje sipaju gips.

- Tako nastaju suveniri karakteristični za Baranju, koji bi se trebali naći na raznim sajmovima. Ponudit ćemo ih i TZ-u Baranje - kaže, naglašavajući kako je novac osvojen na natječaju uložen u nabavu 3D printera i materijala, te kako se nada da će uloženo, kroz prodaju, biti vraćeno.

A da Baranji nedostaje suvenira, misli i Ivana Kovačević, učenica 3. razreda, smjer ekonomist, koja ne dvoji de će njihovi suveniri biti zanimljivi turistima. I.G.
Na području županije četiri nagrade
Priznanja je učenicima uručio Luka Strišković, direktor pravnih poslova i ljudskih resursa osječke informatičke tvrtke Barrage. ‘’HUP-ova poruka mladima je usmjeravanje prema inovacijama, a njihovu će inovativnost uvijek netko pratiti i poticati da se time bave. Vedrana Gado, pak, pravni savjetnik u HUP-ovu osječkom regionalnom uredu, dodala je kako HUP već nekoliko godina zaredom raspisuje slične natječaje u cilju poticanja kreativnosti i poduzetnosti kod mladih ljudi. Drago joj je što su na području ove županije završile četiri nagrade.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana